StoryEditor

Godinu dana od napada u Nici

Piše D  /  30.07.2021., 03:41h

Tijekom proslave nacionalnog praznika u Francuskoj ove godine neće biti vatrometa i promenada na plažama, što je inače tradicija. Godišnjica zločina u Nici bit će obilježena misom i komemoracijom, kojima će prisustvovati i predsjednik Emmanuel Macron, te jednim večernjim koncertom. Na taj način će se izraziti tuga i pogođenost obitelji žrtava ali i svih drugih građana ovog grada na Azurnoj obali, piše DW.

Prije godinu dana je Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, Francuz porijeklom iz Tunisa, kamionom uletio na poznatu promenadu Boulevard des Anglais na kojoj su građani proslavljali nacionalni praznik. Napad je trajao samo nekoliko minuta ali u njemu je smrtno stradalo 86 ljudi, među njima i mnogo djece. Motiv napadača nije mogao biti do kraja u potpunosti utvrđen. Članovi obitelji žrtava odgovornost predbacuju vladi u Parizu da je zakazala u mjerama sigurnosti.

Počinitelj

Frankreich Nizza Pfosten als Schutz für Strandboulevard (picture-alliance/dpa/S. Kunigkeit)

Mnoga pitanja su još uvijek otvorena - Nica se štiti od mogućih napada u budućnosti

Tijelo počinitelja zločina tek je prošlog tjedna predano obitelji, kako bi mogao biti sahranjen u Tunisu. Francuske vlasti nisu pak dale nikakvo objašnjenje za ovo misteriozno odlaganje. U svakom slučaju time su ušutkane glasine koje su se mogle čuti tijekom izborne kampanje da je počinitelj zločina sahranjen na groblju u Nici u blizini njegovih žrtava. Lahouaiej-Bouhlel je ubijen u policijskoj pucnjavi 14. srpnja 2016. i time je okončan njegov ubilački pohod na civile.

Žrtve

Mnogi od preko 400 ozlijeđenih u Nici su se oporavili, iako neki od njih imaju trajne posljedice. Profesor Paskal Boileau sa sveučilišne klinike u Nici rekao je kako je između deset i dvadeset pacijenata još uvijek na liječenju.

U svakom slučaju je oko 3.000 članova obitelji žrtava i dalje na psihijatrijskom tretmanu. Među njima je mnogo djece koja se polako oporavljaju od pretrpljenog šoka. Preživjeli svjedoče da i danas imaju noćne more i napade panike. Za mnoge od njih je obilježavanje godišnjice zločina prilika da se prvi put vrate na mjesto događaja. Neki su pak odbili poziv predsjednika Macrona, kako kaže Sophia Seco iz organizacije koja zastupa žrtve FENVAC. "Posljednjih tjedana smo razgovarali s preživjelima kako bismo pripremili komemoraciju za poginule 14. srpnja. Razgovarali smo sa 70 ljudi a troje od njih smatraju da to što će se sresti s predsjednikom neće ništa pomoći."

Odugovlačenje s odštetom

Ljutnja je tu zbog toga što država odugovlači s odštetom žrtvama, isto kao i nakon drugih terorističkih napada u Francuskoj. Do sada je izdvojeno samo 25 od obećanih 300 milijuna eura. Sophia Seco objašnjava da su žrtve dobile predujam između 2.000 i 5.000 eura. "Dok se odšteta pak ne isplati u potpunosti, žrtve prvo moraju ozdraviti." I tek onda bi se zapravo mogla utvrditi konačna svota koja treba biti isplaćena.

"Neki su sretni da će uopće dobiti nešto novca, drugi pak smatraju da je to malo. "Novac u vrijednosti jednog automobila ne može kompenzirati život moje kćeri", rekla je jedna savjetnica. U međuvremenu suradnja s vladom funkcionira bolje, iako je ured za kontakt na rubu grada i teško dostupan za mnoge žrtve. A mnogi još uvijek čekaju odgovor na pitanje je li napad mogao biti spriječen boljim sigurnosnim mjerama. Pravosuđe i policija ovo pitanje još uvijek istražuju.

Istražni izvještaj

Nizza Promenade des Anglais (picture-alliance/dpa)

Mir se još nije vratio u Nicu

Francuske sigurnosne službe prikupile su u međuvremenu mnogo dokumenata. Izvješće s rezultatima istrage je 80.000 stranica opsega, u sklopu njega je i izvješće s kriminalističke obrade uz stotine izjava svjedoka, kao i analiza sadržaja laptopa i mobilnog telefona počinitelja zločina. No, među svim tim dokumentima nije pronađen niti jedan jedini dokaz da je Mohamed Lahouaiej-Bouhlel imao kontakte s zapovjednim strukturama ‘Islamske države‘ u Siriji ili Iraku; i to i pored toga što je IS preuzeo odgovornost za napad. Zaključak državnih službi je da je riječ o osobi koja se "samoradikalizirala". Istina je da je on zastupao radikalne teze, ali kontakta s IS-om izgleda da ipak nije bilo. I upravo zbog toga što kontakata s ovom terorističkom organizacijom nije bilo, on nije ni privukao pozornost sigurnosnih službi.

Također i godinu dana nakon napada, o pozadini zločina nema novih saznanja. Istraga o motivima završava u praznom, osim konstatacije da se radi o terorizmu. Ali ubilački napad u Nici je bio prvi takve vrste u Europi, koji je uslijedio na poziv bivšeg glasnogovornika Islamske države Mohameda al Adnanija iz 2014. Adnani je ohrabrio pristaše IS-a u Europi, sugerirajući im da kamione mogu upotrijebiti i kao oružje.

Protiv devet osumnjičenih za suučesništvo u napadu se vodi istraga. To su osobe koje je kontaktirao Lahouaiej-Bouhlel. Oni se terete za nabavku oružja. No, tu se radi o kriminalnim djelima bez terorističke pozadine.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:31