StoryEditor

Dramatične posljedice nevremena, na Kapriju se katamaran zabio u rivu

Piše D  /  30.10.2018., 01:10h

- Bio san nazočan. Sve sam gledao s rive. Brod je nekoliko puta udario u mul i nikako nije mogao pristati. Uspaničili su se ljudi u brodu i na rivi, brod se zamalo zapleo o konope sidara, a onda bi tek bilo svašta. Mjesni odbor Kaprije već šest godina upozorava na problem s privatnim koncesionarom. Riječ je o privatnim brodarima koji gledaju samo svoju dobit, ali ne i sigurnost putnika. Naši životi su ugroženi! – upozorava Jelovčić.

Na brodu koji se zabio u rivu na Kapriju jutros je putovala i Žirjanka Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa iz redova Mosta.

- Uspjeli smo krenuti i sada polako plovimo prema Žirju. Bilo je stvarno strašno. Pristajali smo na Kapriju i brod je nekoliko puta zaredom udario u rivu. Nastala je velika panika, a čuli smo kako netko viče da su brodu otkazale komande – ispričala je šokirana Grubišin.

Zbrajaju se posljedice i štete orkanskog juga koje je sinoć divljalo riječkim područjem. Plaža za pse na Kantridi praktički je nestala pred snagom prirode, javlja Novi list.

Orkansko jugo i valovi nosili su sve pred sobom. Na obližnji parking nanesena je velika količina materijala, koju su već rano izjutra počele prikupljati komunalne službe.

Jučer je na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen najveći vodostaj još od 1929. godine. On je za 127 centimetara premašio srednju morsku razinu, utvrdili su geofizičari na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, piše Novi list. Geofizičari su objasnili da tako visokoj morskoj razini doprinosi nekoliko čimbenika.

‘Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržavale brzo podizanje morske razine. Još jedan mogući čimbenik su stojni valovi Jadranskog mora, koji su mogli biti pobuđeni prije opaženog maksimuma i tako mu pridonijeti‘, poručili su s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, javlja Novi list.

Posljedice jakog nevremena nadležne službe saniraju jutros u Voloskom. Jako jugo koje je noćas puhalo potopilo je četiri barke i srušilo dio zida na rivi. U Zadru je jugo oštetilo rivu te prouzročilo nasukavanje nekih jedrilica.

U Splitu, osim nekoliko srušenih stabala, za sada nije prijavljena veća materijalna šteta, no kako javljaju čitatelji, snažno jugo preuredilo je legendarni mandrač na Matejušci. Silina vjetra na mul je izbacila ogromu količinu žala, javlja Slobodna Dalmacija.

Dnevnik.ba  

05. prosinac 2023 06:33