StoryEditor

Danas sjednica Doma naroda FBiH: Hoće li Bošnjaci uspjeti dovršiti entitetski udar na državu?

Piše D  /  27.09.2018., 09:09h

Bošnjačka politička većina ( SDA, SBB, SDP, DF) ovim prijedlogom zakona koji je ranije usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pokušavaju legalizirati nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima u FBiH te entitet FBiH staviti iznad BiH i njenih institucija, poglavito, Ustavnog suda BiH i presude u predmetu Božo Ljubić.

Iako je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić osporio dijelove Izborne zakona BiH, bošnjački su se zastupnici odlučili na nastavak političke agresije na BiH i njene institucije prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Osporeni dijelovi Izbornog zakona BiH Bošnjacima su do sada de facto omogućavali punu kontrolu cjelokupnog Parlamenta FBiH, a posljedično i kontrolu izvršne vlasti na razini FBiH.

Predloženi svebošnjački "Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH" na formalno-proceduralnoj razini predstavlja grubo kršenje ustavno-pravne strukture uspostavljene Daytonom i Ustavom BiH i entitetski je udar na državu BiH i njene institucije. Osim toga, spomenuti "svebošnjački zakon" o kojem će se danas izjasniti izlaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH u sebi sadržava iste one odredbe koje je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić proglasio neustavnim i Središnje izborno povjerenstvo te odredbe proglasilo nevažećim.

Svebošnjački zakon (SDA, SBB, SDP, DF i NS) usvojili su ranije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kada je Klub zastupnika Hrvatskog narodnog sabora BiH napustio sjednicu jer se njime nasilno pokušava promijeniti karakter Federacije BiH.

Podsjetimo, Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i dopredsjedatelj, SNSD-ov Drago Puzigaća su predloženi svebošnjački zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH odbacili, a svojim potpisima na akt označili ga kao zakon s liste vitalnih nacionalnih interes. Također, zbog toga je Klub Bošnjaka i dio KLuba Srba tražio ranije i smjenu dopredsjedatelja federalnog Doma naroda, SNSD-ovog Drage Puzigaće jer je podržao stav predsjedateljice tog Doma, Lidije Bradare. Bradara i Puzigaća su povuklli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na smjenu samog Puzigaće.

G. Lujanović / Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:50