StoryEditor

DAN RUŽIČASTE VRPCE: Žene, uzmite život u svoje ruke!

Piše D  /  18.10.2017., 01:10h

Na platou ispred Mepas Malla u Mostaru, članice Udruženja su sa svojim prijateljima upriličili prigodan program, te dijelili ružičaste vrpce, ističući na taj način važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, koji je najčešći zloćudni tumor kod žena, ali od kojeg obolijevaju i muškarci.

"Kao i svake godine poručujemo da žene konačnu uzmu svoje zdravlje, svoje tijelo u svoje ruke; da vode brigu o svom zdravlju, da ih uputimo, da podignemo svijest, da vode računa o svom zdravlju, da redovno na mamografske preglede ako imaju navršenih 40 godina života, ultrazvučne preglede... Samopregled je obavezan za sve, jer on spašava život svakoj ženi, a ako su mlađe, već od 20 godina da rade samopregled i ultrazvučni pregled", izjavila je za portal StarMo predsjednica Udruženja "Novi pogled" Maja Memić.

Skupu su prisustvovali i brojni građani, učenici Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica, zatim gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, te zvanice, poput predstavnika Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a i županijskog Ministarstva obrazovanja. U prigodnom programu učestvovale su i članice Plesnog studija Mo-stars Centra za kulturu Grada Mostara.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:55