StoryEditor

Čović se susreo s Wigemarkom, Del Vechijom i Ivantsovim

Piše D  /  24.10.2018., 06:10h

Čović i Del Vechijo su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na izborni proces koji je u tijeku.

Istaknuta je važnost što hitnije izmjene Izbornog zakona, s ciljem osiguranja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Time će se osigurati sve nužne pretpostavke za hitnu i nesmetanu provedbu rezultata Općih izbora 2018. Na taj način će BiH potvrditi svoju euroatlantsku i političku stabilnost.

Tema razgovora Čovića s Wigemarkom bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini nakon održanih Općih izbora, s posebnim osvrtom na implementaciju izbornih rezultata.

Na početku susreta Wigemark je izrazio čestitke na zapaženom izbornom rezultatu, koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora na čelu s Čovićem.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Čović je izvijestio sugovornika da je preko 80% hrvatskih birača podržalo projekt HNS, što nalaže veliku odgovornost da se ustraje u borbi za punu jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata BiH, koje su još jednom grubo izigrane na prošlim izborima. Zato je od ključnog značaja izmijeniti Izborni zakon, kako bi se sve institucije vlasti mogle konstituirati sukladno načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Stoga je krajnje vrijeme da svi politički lideri preuzmu odgovornost za rješenje ovog pitanja, kako bi se osigurale trajne pretpostavke demokratskog razvitka i stabilnosti BiH.

Wigemark je ovom prigodom kazao kako će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje jamči provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, te omogućava daljnju provedbu reformske agende i nastavak euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Na susretu Ivantsova i Čovića se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon održanih parlamentarnih izbora, kao i mogućim izazovima u procesu implementacije izbornih rezultata.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Čović je informirao ovom prigodom veleposlanika Ruske Federacije Ivantsova o plebiscitarnoj potpori koju je Hrvatski narodni sabor osvojio među Hrvatima Bosne i Hercegovine. 

Sugovornici su se složili kako je nužno nastaviti potporu očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, kao temelja Daytonskog mirovnog sporazuma i cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine, te su dali punu potporu njenom europskom putu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 15:26