StoryEditor

Britanci znali za sudjelovanje svojih državljana i islamista u ratu u BiH

Piše D  /  29.07.2021., 18:27h

U tom dokumentu, koji se nalazi u posjedu magazina "Blic", ističe se da je telefon sa britanskim brojem za komunikaciju sa borcima iz "El mudžahedina", između ostalog koristio i idejni tvorac suvremenog terorizma i osnivač Al Qaide Osama bin Laden.

"Za distribuciju propagandnih materijala i video-snimaka koji prikazuju ritualna odrubljivanja glava zarobljenih srpskih civila i vojnika, osim Bin Ladena, u tajnom dokumentu bošnjačkih službenika sigurnosti navode se imena i telefoni i brojnih drugih poznatih terorista, među kojima je i osnivač ‘El mudžahedina‘ Egipćanin Abu Hamza al Masri", piše "Blic".

Sugovornici ovog lista iz obavještajno-sigurnosnih struktura Republike Srpske tvrde da ne postoji ni teoretska šansa da britanske obavještajne službe, koje važe za najbolje u svijetu, nisu znale da vođe radikalnih islamista koriste telefone sa brojevima Velike Britanije.

Sugovornici lista navode da postoje brojni dokazi da je cijela mreža mudžahedina u BiH, kao i sam odred ‘El mudžahedin‘ bio pod prismotrom britanskih obavještajnih službi.

"Nedavni teroristički napad u Londonu koji je izveo bivši pripadnik odreda ‘El mudžahedin‘ i britanski državljanin Halid Masud, ali i dokumenti bošnjačkih službenika sigurnosti koji pokazuju da su sve vođe i osnivači tog odreda za međusobnu komunikaciju koristili telefone sa britanskim brojevima, govore da su tajne službe Velike Britanije do guše bile upetljane u ratna dešavanja u BiH", kažu sugovornici ovog lista.

Nekadašnji visoki funkcioner službe državne sigurnosti bivše SFRЈ Božidar Spasić tvrdi da postoje brojni dokazi da su Britanci tajno podržavali radikalne islamske fanatike za vrijeme rata u BiH, te da je Abu Hamza al Misri prije rata u BiH bio poznati suradnik britanskog M16.

Dnevnik.ba

06. kolovoz 2022 20:28