StoryEditor

Bradara: Problemi koje SDA ima s SBB-om sada se nastavljaju s HDZ-om

Piše D  /  04.01.2018., 02:01h

Razgovori o sazivanju sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi se trebao usvajati proračun FBiH su u tijeku, izjavila je za Dnevnik.ba predsjedateljica ovog doma Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Naime, hrvatski zastupnici su napustili zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH krajem prosinca budući da su bošnjačke stranke podržale inicijativu da se ukinu nazivi "hrvatski"  i "Herceg bosna" iz imena javnih poduzeća koja su u vlasništvu FBiH, poput Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne ili Hrvatskih telekomunikacija Mostar. Tad je zasjedanje prekinuto. Hrvati su zatražili povlačenje spomenute inicijative, koju su podržali i zastupnici SDA. Stoga nije došlo ni do održavanja sljedeće sjednice na čijem je dnevnom redu, između ostaloga, trebalo biti usvajanje entitetskog proračuna.

"Na moju inicijativu imamo razgovore o sazivanju sjednice Doma naroda. U stalnom sam kontaktu s kolegama u Zastupničkom domu i Domu naroda kao i Vladom FBiH, odnosno partnerima tzv. parlamentrane većine. No, glavni problem očito i jeste taj pojam ‘partneri‘ koji je SDA ponovno, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma na najgori mogući način kompromitirala preglasavši hrvatske zastupnike na pitanju za koje znaju da je za hrvatski narod u BiH ‘biti ili ne biti‘", prokomentirala je Bradara.

Tako su se, veli, problemi koje SDA ima s SBB-om sada nastavili i sa HDZ-om.

"Činjenica da su podržali inicijativu oporbenih stranaka (tzv. bošnjačke ljevice, op.a.) u situaciji kada ni jedan predstavnik jednog konstitutivnog naroda nije bio u dvorani, jednostavno nije u redu. Da stvar bude gora, radilo se o kraju godine, o jako važnoj sjednici na kojoj imate zakone koji se tiču mirovinskog sustava ili proračuna. I sad bismo se trebali ponašati kao da ništa nije bilo? Sve i da zanemarimo ovu činjenicu, ostaje pitanje parlamentarnih većina u oba doma Parlamenta FBiH", istaknula je Bradara.

Bradara je poručila i kako "očito ne vidimo svi ovu državu jednako".

"Predizborna kampanja je već uvelike počela, no ja osobno neću bježati od odgovornosti i učinit ću sve da se  procesi nastave. Poštujem SDA kao legitimnog predstavnika bošnjačkog naroda i u tom smislu trenutnog ‘partnera‘ u vlasti ali mišljenja sam kako od njih moramo u ovoj situaciji dobiti određeno jamstvo da se slične situacije neće ponoviti", izjavila je Bradara.

Podsjećamo, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Edin Mušić (SDA) je za prosinca bio sazvao 24. izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj nisu bili zastupnici Hrvatskog narodnog sabora BiH (HDZ BiH - HNS BiH).

U priopćenju za javnosti koje je potpisao Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ-a BiH - HNS-a BiH, u ime svih hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, navedeno je kako hrvatski parlamentarci neće sudjelovati na sjednicama  dok se ne okonča 26. redovita sjednica, odnosno, sjednica na kojoj su bošnjački zastupnici izglasali točku dnevnog reda o ukidanju naziva i predznaka "hrvatski" i "Herceg-Bosna".

J. Gudelj / Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:20