StoryEditor

Bošnjački generali se pripremaju za rat?

Piše D  /  29.07.2021., 18:22h

Na sastanku koji je, prema navodima pojedinih medija iz FBiH, 22. ožujka održan u jednom sarajevskom hotelu, bošnjački ratni zapovjednici usvojili su i nekoliko zaključaka u kojima se, između ostalog, ukazuje na “potrebu animiranja svih patriotskih snaga i suprotstavljanja svakom nasrtaju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, piše Blic.

- Ukoliko se nešto ne uradi na ovom planu, generali će svoje aktivnosti proširiti na cijelu teritoriju zemlje i pozvati sve patriotske snage, bez obzira na politička opredeljenja, na budnost i otpor bilo kojoj opstrukciji i oportunizmu, bez obzira s koje strane dolazio – poručuje se u zaključcima tajnog sastanka umirovljenih bošnjačkih generala na kojem su glavnu reč vodili ratni zapovjednici  Prvog i Petog korpusa tzv. Armije BiH Vahid Karavelić i Ramiz Dreković.

Pored njih, sastanku su navodno prisustvovali i bošnjački generali Rašid Zorlak, Nehru Ganić, Sulejman Vranj, Hamid Bahto, Džemo Merdan, kao i brojni drugi bošnjački ratni časnici.

Umirovljeni general Vojske RS Dragomir Keserović za EuroBlic ocenjuje kako bi tajno okupljanje ratnih zapovjednika bošnjačke vojske trebalo zabrinuti svakog tko se zalaže za mir u ovoj zemlji.

- Zamislite situaciju da su se umirovljeni generali i visoki časnici VRS negde tajno sastali i donijeli zaključke u kojima pozivaju na mobilizaciju patriota u RS? Vjerovatno bi se o tome već sledećeg dana raspravljalo i na Vijeću sigurnosti UN, a o reakcijama iz Sarajeva ne smijem ni razmišljati – kaže Keserović.

Protiv organizatora navedenog tajnog sastanka, bošnjačkih generala Vahida Karavelića i Ramiza Drekovića, u Tužiteljstvu BiH već godinama se vodi istraga zbog ratnih zločina koje su počinile jedinice pod njihovim zapovjedništvom. U prijavi protiv Karavelića, koja je podnijeta još 2006. godine, između ostalog, navodi se da je on kao zapovjednik Prvog korpusa tzv. Armije BiH odobrio neselektivno granatiranje i snajpersku vatru po civilima u sarajevskim naseljima pod srpskom kontrolom.

Dnevnik.ba

05. kolovoz 2022 14:05