StoryEditor

Bojan Bogdanović najveća je žrtva NBA lige, propala mu prilika da uđe u povijest

Piše D  /  05.02.2020., 06:02h

U svojoj prvoj sezoni u Utah Jazzu Bogdanović igra najbolju košarku karijere, a šut za tri poena njegovo je najjače oružje. Trenutačno je osmi u cijeloj ligi po postotku trica (43,0%), a čak šesti po broju ubačaja iza linije 7,24 m (156). Ukupno je 22. strijelac lige s prosjekom od 21,2 poena.

U gađanju trica na All-Staru će se naći Latvijac Davis Bertans iz Washingtona, Devonte‘ Graham iz Charlottea, Joe Harris iz Brooklyna, Buddy Hield iz Sacramenta, Zach LaVine iz Chicaga, Damian Lillard iz Portlanda, Duncan Robinson iz Miamija i Trae Young iz Atlante.

Doduše, čak sedmorica među njima su u prvih 10 po broju ubačenih trica ove sezone, baš kao i Bojan, a samo je Joe Harris ispod, no on je branitelj naslova i logično je da nastupi. Međutim, od svih njih samo Robinson ima bolji postotak ubačaja od Bojana, prenosi Index.hr.

Od igrača koji su zabili više trica od Bogdanovića u subotnjem programu All-Star vikenda neće biti samo Jamesa Hardena, kojem je takvo natjecanje ionako nezanimljivo, pa se potpuno objektivno može reći da je izostavljanje našeg košarkaša najveća nepravda na ovom popisu. Pa iako je s popisa za glavnu utakmicu ispalo nekoliko zvučnijih i zaslužnijih imena od Babe, nakon ovog ignoriranja može se slobodno reći da je upravo on najveća žrtva NBA lige s aspekta sudjelovanja na All-Star vikendu.

U natjecanju u tricama od hrvatskih košarkaša dosad je nastupio samo Dražen Petrović 1992. godine, ali je ispao u prvom krugu od branitelja naslova Craiga Hodgesa iz Chicaga, koji je te godine bio pobijedio treći put zaredom. Dražen je ostao na 13 poena, ali nije stigao ispucati posljednje dvije lopte, dok je Hodges zabio 16.

Godinu kasnije Petrović je po mnogima trebao zaigrati na glavnom događaju vikenda, All-Star utakmici, ali pozvali su ga samo na još jedno šutiranje trica, što je odbio.

Hrvatska je dosad imala ukupno sedam predstavnika na All-Star vikendu, ali još nikad nitko nije zaigrao u nedjeljnoj glavnoj utakmici, a samo je Dražen bio dio subotnjeg spektakla i sudionik nekog od natjecanja vještina. Svi ostali nastupili su na utakmici najboljih mladih igrača.

Prva utakmica rookieja, koja je kasnije doživljavala razne promjene, igrala se 1994. godine, baš u prvoj sezoni Tonija Kukoča i Dina Rađe. Njih su dvojica zaigrali za momčad Phenomsa, koji su izgubili od Sensationsa 88:74. U njihovoj momčadi od kasnijih superzvijezda igrao je Chris Webber, a u protivničkoj Penny Hardaway. Kukoč je utakmicu završio s 14 poena, a Rađa s dva.

Sljedeći Hrvat na All-Star vikendu bio je Gordan Giriček 2003. Tad se već utakmica proširila i na igrače druge godine (Sophomores), koji su igrali protiv najboljih novaka (Rookies). Giriček je s rookiejima izgubio 132:112 ubacivši pritom 13 poena.

Nakon toga uslijedilo je sušno razdoblje za Hrvate u NBA ligi, u kojoj nas je nakon Giričeka samo kratko predstavljao Roko Ukić. Sve do ove generacije, kojoj je bilo nešto lakše upasti na današnji Rising Stars jer se od 2015. utakmica mladih igra između selekcija SAD-a i Svijeta.

Bojan Bogdanović otišao je prvi i baš te 2015. zaigrao za Svijet, koji je u premijernom okršaju pobijedio SAD 121:112. Bogdanović je zabio 16 poena.

Godinu kasnije za Svijet je nastupio Mario Hezonja i ubacio 19 poena, što je najbolji učinak jednog Hrvata na All-Star vikendu, ali SAD je pobijedio 157:154.

Nakon toga uslijedila je kratka era Darija Šarića, koji je jedini na utakmici Rising Stars nastupio dvaput, kao rookie i kao igrač druge godine. Prvo je 2017. u pobjedi Svijeta 150:141 postigao 17 poena, a 2018. u pobjedi 155:124 zaustavio se na 18, ali Hezonjin učinak nije uspio nadmašiti.

Da su ga pozvali, Bogdanović bi postao drugi Hrvat koji nastupa u natjecanju u tricama i drugi koji bi na All-Star vikendu nastupio više od jedanput, a upisao bi se u povijest kao prvi Hrvat koji je sudjelovao u dva različita eventa.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 14:21