StoryEditor

Blagoslovljen kamen temeljac za katoličku crkvicu u Bosanskom Petrovcu

Piše D  /  21.10.2018., 09:10h

U Bosanskom Petrovcu je u subotu na tamošnjem katoličkom groblju blagoslovljen kamen temeljac za novu katoličku crkvicu koja će se graditi nakon 69 godina od rušenja stare župne crkve sv. Petra u središtu grada.

Svečanu sv. misu predvodio je banjolučki biskup mons Franjo Komarica u zajedništvu s domaćim drvarsko-petrovačkim župnikom don Davorom Klečinom i bihaćkim župnikom fra Bonom Tomićem.

Na ovaj svečani događaj stigli su vjernici iz Splita, Livna, Bos. Grahova, Drvara i Bihaća, a župni zbor iz Jajca pod ravnanjem s. Dubravke Dropulje liturgijskim pjevanjem uljepšao je slavlje. Blagoslovu su nazočili i Magda Kaczmarek u ime njemačke humanitarne organizacije „Kirche in Not“ koja financijski potpomaže brojne crkvene projekte u BiH, kao i načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, a bilo je nešto i sugrađana pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti.

Na početku svete mise domaći župnik istaknuo je da je ovo povijesni dan ne samo za katolike Bosanskog Petrovca, nego i za cijeli grad, budući da se Katolička crkva izgradnjom ovog objekta i službeno – makar simbolički – vraća u Bosanski Petrovac nakon 70 godina, priopćeno je iz Župe Drvar.

Župnik Klečina je zahvalio načelniku Općine Zlatku Hujiću i općinskoj administraciji na velikodušnosti i pomoći u uređenju devastiranih katoličkih grobalja, te na ažurnosti u ishođenju svih potrebitih dozvola za izgradnju crkvice.

Nakon biskupove propovijedi pristupilo se potpisivanju povelje o blagoslovu i polaganju kamena temeljca, a potpisali su je biskup Komarica, župnik Klečina i kum crkve, predstavnik domaćih vjernika Jakov Jungić. Potom je biskup položio u zemlju i blagoslovio temeljni kamen za crkvicu s ugrađenom poveljom.

Na ulazu u groblje vjernici su mogli pogledati za tu zgodu pripremljeni foto prikaz bogate povijesti Katoličke Crkve na područu današnjeg Bosanskog Petrovca od pojave kršćanstva na tim područjima do danas.

Crkvica koja se počinje graditi nasljednica je stare župne crkve sv. Petra srušene 1949. g., a idejni projekt izradio je arhitekt Isak Medić iz Sarajeva.

Želja svih je da crkvica bude izgrađena do blagdana sv. Petra iduće godine kada će se ujedno obilježiti i 70. obljetnica rušenja stare župne crkve koju su komunistički vlastodršci porušili 1949. godine.

Na području Bosanskog Petrovca su početkom 20. st. postojale tri katoličke crkve: u Krnjeuši, na Oštrelju te u samom gradu. Sve tri su porušene u II. svjetskom ratu i poraću.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 19:58