StoryEditor

Bez Modrića i Rakitića ipak ne ide: Hrvatska teško nastradala od Portugala

Piše D  /  05.09.2020., 10:09h

Iako kod Portugala nije igrala njihova najveća zvijezda Cristiano Ronaldo, Zlatko Dalić je ipak imao više problema s izostancima. Bez Modrića i Rakitića, te s Brozovićem, Perišićem i Vrsaljkom na klupi, bila je to neka potpuno druga Hrvatska. Bila je ovo i proba za izbornika Dalića kakvu momčad može očekivati kada se oproste ključni igrači nakon Eura.

I ta proba je bila je užasna za nove vatrene nade ako je suditi po prvom poluvremenu. Portugal je tradicionalno neugodan protivnik za Vatrene (4 poraza i 1 remi), ali nikada nije toliko dominirao kao ovih 45 minuta na praznom Dragau. Mirisalo je sve na start prošle Lige nacija kada smo stradali od Španjolske, ali zahvaljujući Livakoviću, ovaj put je Hrvatska i dobro prošla. 

Nakon početnih ispitivanja snaga krenuo je Portugal silovito i od 15. minute stvarao priliku za prilikom.

U toj 15. minuti Portugal iz tri poteza dolazi do velike prilike kada je Joao Felix pucao s vrha šesnaesterca, ali Vida je se sjajno postavio i izblokirao. 

Već u 19‘ Cancelo je prošao po desnoj strani pored Barišića, ali Livaković fantastičnom paradom skida tu loptu.

U 23‘ dosta sreće za Hrvatsku. Joao Felix pogađa gredu, a u nastavku akcije još jednom Livaković sjajno brani.

U 25‘ korner za Portugal. Pepe razgrće sve pred sobom, ali ponovno sjajni Livaković brani, ne jedan, nego dva udarca bivšeg defenzivca Real Madrida.

U ovih 25 minuta je Livakoviću cijena vjerojatno skočila za najmanje 5 milijuna eura.

Redale su se prilike za domaćine. U 27‘ Jota sjajno gađa glavom, ali na sreću lopta od vratnice ide u gol aut.

Bilo je mučno gledati kako je obrana Hrvatske bila propusna u tim trenucima, a ni vezni red s Pašalićem, Kovačićem i Vlašićem ništa bolji nije bio. Jednostavno nisu uspijevali ni malo zadržati loptu u svojim nogama.

U 34‘ Portugalci po treći put pogađaju okvir gola. Ovog puta Guerreiro se odlučio na šut, ali ni njega sreća nije pomazila. Pogodio je vratnicu i ostalo je 0:0.

No, ni svemogući Livaković ništa nije mogao u 41. minuti. Pustili su svi Cancela da dođe s desne strane na sredinu, a ovaj poteže s 20-ak metara i donosi vodstvo Portugalu. U potpunosti zasluženo vodstvo.

Tek u 44. minuti prilika vrijedna spomena za Vatrene. Kramarić je s lijeve strane gađao suprotni kut Lopesovog gola, ali lopta odlazi pored. Bilo je to sve od prvog poluvremena u kojem je Hrvatska mogla biti itekako sretna rezultatom.

Mora se priznati kako su i bekovi Hrvatske očajni bili u ovom susretu. U 58. minuti Diogo Jota je pobjegao Jedvaju, koji ga nije mogao nikako čuvati večeras, te lagano matira Livakovića za 2:0. 

Ulaskom Brozovića umjesto Pašalića te Perišića umjesto nevidljivog Brekala, situacija na terenu se malo promijenila na bolje, ali opet su Portugalci bili ti koji su dominirali. U 70. minuti već je bilo 3:0. Joao Felix je snažno pucao i svladao Livakovića koji je ovog puta možda mogao i bolje reagirati.

Nakon trećeg gola kao da su se i izabranici Fernanda Santosa zadovoljili velikim vodstvom te su usporili tempo i mirno privodili utakmicu kraju. 

U 90. minuti Vatreni ipak zabijaju pogodak te dolaze do počasnog pogotka. Perišić je ukrao loptu, dodao do Rebića, a ovaj sjajno proigrava Petkovića koji pogađa za 3:1.

No već u idućem korneru Andre Silva zabija za novih plus 3 i konačnih 4:1. Ponovno je Jedvaj loše reagirao.

Na kraju se može reći kako mnogi igrači nisu položili ispit kod Dalića. Nekako je najviše razočarao Kovačić koji u 90 minuta nije napravio apsolutno ništa, a od njega se upravo očekuje da bude nasljednik Modrića i Rakitića. 

Dnevnik.ba/ T. Raspudić

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
29. travanj 2024 04:19