StoryEditor

ANTRAKSNA ZONA Ekološka bomba u sred Livanjskog polja

Piše D  /  17.09.2018., 10:09h

Problem zbrinjavanja otpada samo je jedan od niza gorućih problema u gradu Livnu. Na deponiji u Tablama, na sred Livanjskog polja događa se prava ekološka katastrofa. Smeće s područja cijelog grada odlaže se upravo na ovoj lokaciji.

Ovaj problem posebno je bio aktualan još 2010.godine, nakon što je zabilježen veliki broj krava uginulih od antraksa. Zajednička stvar većini uginulih životinja bilo je mjesto ispaše, u blizini navedenog odlagališta.

To je potaknulo stočare iz okolnih sela na traženje odgovarajućih rješenja. Nakon niza sastanaka, dogovor je postignut, ali se na konačno rješenje ovog problema još uvijek čeka. 

Livanjsko polje su nazvali „antraksnim“ područjem, te su naredili cijepljenje stoke protiv antraksa svake godine. 

Stočari su tada vjerovali kako će to biti privremeno rješenje, dok se ne riješi problem s otpadom. 

Oni i dalje preventivno cijepe stoku s ciljem izbjegavanja novih uginuća. Općina je tada stočarima izišla ususret, te su dobili po 300 KM za svaku uginulu kravu.

Godinama poslije, problem je ostao isti, samo što je narod utihnuo. 

Ljudi se ponekad pobune, najviše zbog nesnosnog smrada koji vjetar nanese s deponije u Tablama. Jedan od radnika koji čuva deponiju smatra kako se stanje neće još dugo promijeniti. 

Regionalna deponija krutog otpada za tri općine Hercegbosanske županije, bit će na prijevoju Korićina, na području Glamoča. Glamočka općina je ustupila lokaciju za izgradnju deponije za svoje, te potrebe općine Bosansko Grahovo te grada Livna. 

Kao moguće vrijeme premještaja navodi se kraj ovoga mjeseca, međutim žitelji nisu baš uvjereni. S obzirom da je izborna godina, obećava se sve i svašta a pola se ne realizira.

Z. Bolotin / Dnevnik.ba
 

28. travanj 2024 12:30