StoryEditor

ADEUS BRASIL! "Padavičar" Neymar nije osvetio poraz od Njemačke

Piše D  /  07.07.2018., 07:07h

Ne može se ovo mjeriti s poniženjem koje je Brazilcima pije četiri godine priredila Njemačka kada ih je u polufinalu pred njihovim navijačima deklasirala sa 7:1, ali ispadanje već u četvrtfinalu u Rusiji, na natjecanju koje im je trebalo biti iskupljenje za debakl protiv elfa, sigurno Brazilce boli jako, jako puno, piše u analizi Goal.com.

Gotovo po svim kladionicama važili su za najvećeg favorita natjecanja, ma i navijači diljem svijeta su ih vidjeli na svjetskom tronu, njihove igrače kao ponajbolje pojedince turnira, Neymara kao najboljeg strijelca..., a na kraju se ništa od toga neće dogoditi.

Nogometni gigant je još jednom pokleknuo. I to u trenutku kada su imali sve predispozicije da uspiju, da odu do kraja, da osvoje prvi naslov nakon 2002. godine. Strahovi kada se Neymar ozlijedio nisu se obistinili, njihova se zvijezda vratila na vrijeme i spremna zaigrala u Rusiji. Možda je u prvoj utakmici igrao pod kočnicom, ali kasnije se ničime nije dalo naslutiti da se Neymar plaši obnavljanja ozljede stopala, da se štedi.

Ali umjesto magije na koju smo naviknuli gledati od njega, umjesto sjajnih poteza i golova, Neymar nam je priredio pravu predstavu padova. Organizirao za navijače širom svijeta ‘tečaj‘ kako iznuditi prekršaj, kako simulirati... Potpuno pogrešan i potpuno loš pristup koji ni njemu ni njegovoj reprezentaciji nije donio ništa. Umjesto da Brazil odvede do finala, Neymar se fokusirao na valjanje po terenu. Veliki igrači to jednostavno ne rade tako.

Peterostruki svjetski prvak je posljednji naslov svjetskog prvaka osvojio 2002. godine, a sljedeću priliku će imati tek za četiri godine u Kataru, točno 20 godina nakon uspjeha u Južnoj Koreji i Japanu. Samo jednom u povijesti imali su veći jaz između svojih uspjeha - od 1970. do 1994. godine. Brazilce je u sva četiri pokušaja od posljednjeg naslova zaustavila europska momčad - Francuska ih je izbacila 2006. godine, Nizozemska četiri godine kasnije, Njemačka 2014., a sada im je presudila Belgija.

Da, imaju strahovitu momčad, odlično su pokriveni na svim pozicijama, ma užitak ih je gledati kako napadaju, ali napokon je Brazil imao i čvrstu obranu, sjajnog vratara. Imao momčad koja se znala braniti jednako dobro kao i napadati. Ne treba zaboraviti da je Brazil u Rusiji zabio samo osam golova u pet utakmica! To im je najslabiji učinak još od 1990. godine kada su dali samo četiri gola. Znači, nije riječ samo o ‘jogo boniti‘, o lijepoj igri koja zabavlja navijače, u kojoj uživaju apsolutno svi. Brazil s Titeom nije imao samo umjetnike u momčadi nego i radnike, uistinu je imao dobru ravnotežu jedne radničke momčadi i čiste brazilske nogometne ljepote, ali svejedno nisu uspjeli.

Tko je kriv, koji je razlog za još jedan neuspjeh? Teško je sada o tome pričati, uperiti prstom u jednu osobu, u jednog pojedinca... Ma nije kriv ni Neymar koji je ostao bez gola protiv Belgije, on nije igrao ništa slabije nego u ostalim utakmicama na turniru, ali i on bilježi svoj prvi poraz na Svjetskom prvenstvu u desetom nastupu. Novu priliku sa suigračima će imati za četiri godine. Neymar će tada imati 30 godina, biti u ponajboljim igračkim godinama, a nakon neuspjeha u domovini Brazilu i sada u Rusiji, to će mu možda biti i posljednja prilika da kao glavna zvijezda odvede Brazilce do naslova. 

A tko zna, možda se i s njim ponovi Messijeva sudbina. Katar će nam sve pokazati... Do tada - adeus, Brasil!

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 09:23