StoryEditor
suđenje u bijeljini

Žena (63) sjekirom ubila majku (83), vještak tvrdi: Majka ju je maltretirala, zločin je počinjen u afektu gnjeva

Piše desk  /  12.10.2021., 11:59h
Pojasnio je da afekt bijesa ili gnjeva sužava svijest u jednom pravcu i reducira mogućnost logičkog razmišljanj

U Okružnom sudu u Bijeljini nastavljeno je suđenje Ramzi Karajčić (63) iz Kozluka kod Zvornika, koju optužnica tereti za svirepo ubojstvo majke Namke Hokić (83), koje se dogodilo 25. kolovoza 2020. godine u obiteljskoj kući u Kozluku.

Na devetom nastavku glavnog pretresa svoje mišljenje, na prijedlog obrane optužene Ramze Karajčić, dao je sudski vještak, neuropsihijatar Ratko Kovačević, iznijevši u svom nalazu da je optužena “duševno zaostala osoba, čije su psihičke funkcije drugačije u odnosu na druge prosječno inteligentne osobe”.

Ona je osoba sa sniženom intelektualnom sposobnošću, s reduciranom pažnjom i njeno razmišljanje je pojmovno siromašno. Njeno ponašanje je situacijski uvjetovano, slabo kontrolirano ili nekontrolirano. Doživjela je maltretiranje od svoje majke, što je iscrpilo njene intelektualne mogućnosti. Reagirala je impulzivno i nekontrolirano. Majka joj je zabranjivala osnovne stvari – struju, vodu. Neposredno prije izvršenja kaznenog djela kod nje se pojavio afekt gnjeva visokog intenziteta zbog osjećaja nanesene velike nepravde prema njoj – istakao je Kovačević.

Pojasnio je da afekt bijesa ili gnjeva sužava svijest u jednom pravcu i reducira mogućnost logičkog razmišljanja.

Prema mojoj procjeni, bio je to visok afekt gnjeva sa suženjem svijesti, što je dovelo do privremene duševne poremećenosti. Afekt gnjeva bio je pokretač tog impulzivnog i agresivnog ponašanja prema oštećenoj – izjavio je Kovačević i istaknuo da optužena nije bila sposobna upravljati svojim postupcima prilikom ubojstva, piše Avaz.

Tužitelj Aleksandar Radan, u unakrsnom ispitivanju, prigovorio je nalazu i izlaganju sudskog vještaka Kovačevića. Tužitelj je predložio, a Sud je to i prihvatio, da se izvede dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje vještaka s Neuropsihijatrijske klinike UKC-a Tuzla.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 01:08