StoryEditor
teške optužbe

Veljko Belivuk na saslušanju: "Radio sam po nalozima države i predsjednika Vučića! Sada, umjesto nas, s državom surađuje ‘škaljarski klan‘"

Piše desk  /  22.03.2022., 07:49h
"Ja se uopće ne smijem, ja to čuvam za kraj, pa ću uz onu pjesmu: ‘A sad adio‘, kao što je meni Vučić pjevao u restoranu ‘Grafičar‘, ja ću pjevati svima onima koji su mi radili o glavi"

Vođa kriminalne grupe kojoj se na teret stavljaju brutalna kaznena djela, uključujući sedam ubojstava, Veljko Belivuk, pred tužiteljem dao je izjavu i iznio obranu povodom proširenja istrage za još dva ubojstva - likvidacije Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Kako portal Nova.rs ekskluzivno otkriva, Belivuk je tom prilikom negirao ubojstva, rekavši da je navijačka grupa "Principi" nastala za potrebe i po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom se osvrnuo na zabavu u "Grafičaru", na kojoj je predsjednik s navijačima pjevao pjesmu "A sad, adio".

Belivuk je najprije negirao izvršenje zločina, a Tužiteljstvo je ranije podrobno objasnilo na koji način i gdje su se likvidacije dogodile. Riječ je o muškarcima koji su se dugo vodili kao nestali, a pretpostavljalo se da su žrtve ovog klana.

"Što se tiče ovih novih proširenja koja su stigla, želim reći da kaznena dela niti sam vršio, niti sudjelovao u njima, niti su mi poznata. Što se tiče ovog ostalog, osnivanje kriminalne grupe, znači ja moram po posljednji put navesti da mi nismo bili organizirana kriminalna grupa, nego navijačka grupa koja je nastala izlaskom mene i Miljkovića iz pritvora za potrebe i po nalogu Aleksandra Vučića. Ja sam više puta govorio što smo mi radili i za sve to sam naveden lažovom na televiziji više puta od tog istog Aleksandra", rekao je Belivuk na saslušanju pred Tužiteljstvom za organizirani kriminal (TOK) 7. veljače 2022. godine.

U iskazu pred tužiteljem Belivuk je najprije govorio o Božidaru Stoliću, bivšem inspektoru SBPOK-a, kojemu se sudi za odavanje službenih tajni. Vođa klana, koji se tereti za najteža kaznena dela, istaknuo je da je Tužiteljstvo imalo namjeru Stolića ubaciti u njihov proces i navodno iskoristiti kao adut protiv njih.

"Ja sam odmah na početku rekao za Stolića da je on ubačeni element, "Trojanski konj", da on ne da nema veze s nama, nego je samo ubačen tu kako bi bio naučen što treba kazati, da poslije dva-tri mjeseca on pukne, potpiše sporazum i ode kući, dobije neko mjesto u nekoj ambasadi preko. Međutim, što se događa? Stolić izlazi, pravi grešku, pada s onim stručnjakom iz BIA-a (Bezbednosno-informativne agencije) koja je nekorumpirana totalno, ne radi nikakva kaznena djela i s bratom člana "Zemunskog klana". E zbog toga više ne može Stolić biti dio moje grupe, jer se ne slažemo nekako kako ide po tim policijskim papirima sa Zemuncima, i onda se odvaja proces. Ja bih vas zamolio da se Stolić stavi kod nas u proces, nemam nikakav problem. Ja bih vas zamolio da sjedi između mene i Miljkovića, mi baš volimo konje", rekao je Belivuk u iskazu pred tužiteljem, do kojeg je došla Nova.rs.

Vođa kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja sedam likvidacija potom se, iz zasad nepoznatih razloga, dotaknuo generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića.

"Dalje, rekao sam tada isto da nam je Zvezdan Terzić detaljno objasnio kako će mu zastariti kazna zatvora, tj. presude. Kako se neće moći uopće ikakva presuda donijeti zato što će mu biti odlagano, zakazivano na duge rokove, da će se mijenjati suci. Tada sam detaljno objasnio one sitnice koje smo radili za državu, skandiranja, zaštita gej parade i slično, paljenje baklji, ono spontano spuštanje s krovova u vrijeme policijskog sata, "Đilase lopove". Odmah da kažem, s Đilasom nemam ništa, ne podnosim ga organski, da ne bude da njega nešto branim. Sve sam to rekao i onda je izašao on i njegovi poltroni na televiziji i rekli da ja lažem", izjavio je Belivuk pred Tužiteljstvom i dodao:

"Prije neki dan sam u novinama pročitao i da Tužiteljstvo kaže da ja lažem, samim tim što je donesena neka zapovijed za prekidanje postupka protiv njega i Vulina. Podnijeli su oni protiv sebe, kako znaju zašto ih ja teretim? Miljković i ja nijednog trenutka nismo saslušani", rekao je Belivuk u iskazu do kojeg je došao portal Nova.rs.

"Simptomatično je što se sve to događa prije nego što mi trebamo dati ovaj iskaz. Vi znate da je nama jednom odloženo davanje iskaza, i od tada čekamo ja mislim četiri mjeseca za jedno proširenje. Meni je očigledno, kao i ostalima, da je vlast uplašena za ono što mi možemo kazati. Tako da su sačekali da dobiju taj papir da sad ja kad budem bilo šta novo izjavio, oni odu na televiziju i kažu: "Evo, jel' vidite, Tužiteljstvo kaže da nisam kriv"", izjavio je uhićeni Belivuk.

Tijekom saslušanja početkom veljače ove godine Belivuk je ponovio ono što je ranije otkrio, odnosno da su on, ubijeni Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, i kosovski biznismen Zvonko Veselinović poslali momke da ruše u Hercegovačkoj ulici 2016. godine.

"E pa dobro, budući da su oni to zaboravili, sad ću ih pitati sjećaju li se svih naših ručkova, večera, poslova koje smo radili Aleksandar Stanković i ja? Ako i to kažu da lažem, ja ću nastaviti pričati", rekao je optuženi i dodao:

"Od 2011. sam tu radio za njih, završavao poslove, čuo, vidio, pa neka se sjete što sam čuo i vidio i sudjelovao vezano za najteža kaznena djela", istaknuo je pred tužiteljem.

S druge strane, Belivuk je potom izjavio da ove stvari iznosi u javnost jer ga, kako tvrdi, "prave lažovom".

"Ne prijetim mu, ja ću na sud ići pošteno, ja ću se na sudu braniti. Ovo govorim zato što me pravi budalom i govori javno na svim mogućim medijima da sam lažov. Što će biti, to ćemo vidjeti", istaknuo je Belivuk, ne precizirajući na koga točno misli.

Protiv grupe okrivljenih Belivuka i Marka Miljkovića svjedoče dvojica pripadnika njihovog klana - Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin. Belivuk se pred tužiteljem osvrnuo i na Spasojevića, koji je sklopio sporazum na 14 godina zatvora u zamjenu za svjedočenje protiv ozloglašenog kriminalnog klana.

"Što se tiče Nikole Spasojevića, na njega je vršen pritisak, Spasojević je tri puta u Centralnom zatvoru pokušao suicid, znači ne jednom, ne dvaput, već triput. U normalnoj zemlji, kada netko pokuša suicid, skoči s Pančevačkog mosta, pa ga onaj Renato Grbić uhvati čamcem, preda u bolnicu, bolnica u ludnicu i tamo ostane na promatranju. Spasojević niti je otišao u bolnicu, niti u ludnicu. Na Spasojevića se samo nastavio vršiti jači pritisak", istaknuo je on, izvještava portal Nova.rs.

Belivuk se tijekom iznošenja obrane povodom proširenja istrage osvrnuo i na svog odvjetnika Dejana Lazarevića. Tom prilikom istaknuo je da je brat predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Andrej Vučić, navodno spominjao da Lazarević neće dočekati suđenje optuženoj grupi.

Najprije je istaknuo da je Spasojeviću nuđeno da kaže da se njihova grupa financira preko odvjetnika Lazarevića.

"E sad, ja znam da je Andrej Vučić u nekim njegovim užim krugovima više puta napomenuo da Dejan Lazarević neće dočekati suđenje. Mi smo se spremali za to u smislu da mu se sprema likvidacija, a u stvari nije bila planirana likvidacija, već da on ispadne iz predmeta", rekao je Belivuk.

Govoreći o uhićenju svoje supruge, punice, ali i Miljkovićevih, a koje su početkom godine privedene zbog sumnje da su počinile pranje novca, istaknuo je da je cilj bio da se "oni dodvore šefu", ne precizirajući na koga točno misli.

"Sve se to radilo da bi se mi malo dodvorili šefu, da šef bude zadovoljan. Ako nam je to potrebno da šef bude zadovoljan, onda stvarno žalim te ljude koji to rade. Sve ovo što sam rekao znate da je istina, svi moji razgovori s odvjetnikom se i dalje snimaju, sve ovo sam mu već rekao, šetnja se snima, prostorije u kojima hodam se snimaju, tu nemam problem. Sve ovo što sam rekao za Nikolu Spasojevića lako ćete provjeriti i zbog svega ovoga što sam naveo, nikada ni na jedno pitanje neću odgovoriti, imam na to zakonsko pravo", rekao je Belivuk pred Tužiteljstvom za organizirani kriminal i dodao:

"Da se malo više neko ljudski ponašao, da nije dirao obitelj kao što ja nikome nisam dirao obitelj, možda bi drugačije bilo. Ima ona stara narodna: "Tko se zadnji smije, najslađe se smije", ja se uopće ne smijem, ja to čuvam za kraj, pa ću uz onu pjesmu: "A sad adio", kao što je meni Vučić pjevao u restoranu "Grafičar" za proslavu rođendana čijeg, ne moram navoditi, nisam klošar kao on, pa ću ja pjevati svima onima koji su mi radili o glavi", rekao je vođa ozloglašenog kriminalnog klana na saslušanju pred Tužiteljstvom za organizirani kriminal (TOK) 7. veljače 2022. godine.

Podsjetimo, pretpostavlja se da je Belivuk u spomenutoj izjavi pred TOK-om aludirao na videosnimku koja je u prosincu 2021. godine procurila u javnost, a na kojoj je predsjednik Srbije s navijačima u restoranu "Grafičar".

Na videosnimci vidi se kako Vučić zajedno s muškarcima, za koje se vjeruje da su članovi navijačke grupe "Ultras bojs", pjeva pjesmu "A sad adio" u poznatom beogradskom restoranu.

Belivuk se tijekom iskaza osvrnuo i na ministra policije Aleksandra Vulina, te da nadležni nastoje predstaviti kako je od pada njihovog klana smanjena stopa kriminala. Istaknuo je da je, a kako tvrdi u iskazu, došlo do promjene grupe koja surađuje s državom.

"Za tih godinu dana postiglo se dosta, na primjer, umjesto nas koji smo surađivali s državom, sada surađuje "škaljarski klan" iliti Filip Korać, suradnik BIA i Interpola i Jovan Vukotić. Uspjelo se da se sve istrage od kada je Vulin na mjestu ministra policije protiv "škaljarskog klana" obustave, rekao je Belivuk.

Podsjetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhićena je u veljači prošle godine u velikoj akciji MUP-a i BIA-a. Terete se za teška kaznena dela, među kojima su ubojstva, otmice, silovanje, dilanje droge i oružja.

Istraživački novinari su proteklih godina u više navrata pisali o sprezi između spomenute kriminalne grupe s državnim i policijskim vrhom Srbije, izvještava portal Nova.rs.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 08:28