StoryEditor
stravičan zločin

Velika tuga u Neumu: "Molim za njihovu majku, da joj Bog dadne snage da izdrži ovu bol‘, ‘Vidjela sam ljetos djecu. Krasna, lijepo odgojena, baki i djedu velika radost"

Piše desk  /  26.09.2021., 18:29h
Kad su dječica ljetos bila u Neumu kod bake i djeda, nitko ni u najcrnjim mislima nije mogao naslutiti da će to biti njihov posljednji dolazak. Zla sudbina koju im je namijenio njihov otac u trenutku pomračenja uma zauvijek je otrgnula sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dječaka iz majčina zagrljaja, ali i zagrljaja bake, djeda i ujaka, koji su se svaki put iznova radovali njihovu dolasku u Neum.

Neum je u nedjelju bio gotovo pust grad, tek su se rijetki prolaznici, nešto domaćih i malo više gostiju, mogli sresti po neumskim ulicama. Grad se zatvorio i tuguje, suosjeća s obitelji ubijenih mališana. Glazba je utihnula i u neumskim kafićima. Sumorno nedjeljno poslijepodne. Tuga u ožalošćenoj obitelji, ali i po gradu, piše Slobodna Dalmacija.

‘Tragedija, i što drugo reći...‘

– A šta ću vam reć. Povazdan plačem. Otkad sam čula da su djeca ubijena, niti jedem niti pijem – rekla nam je jedna postarija gospođa u Neumu.

– Koliko čovjek može poludjeti da ubija vlastitu djecu – dodala je.

– Jutros sam bila u crkvi, molila sam za tu jadnu djecu. I za njihovu majku, da joj Bog dadne snage da izdrži ovu bol – rekla je gospođa koja se predstavila kao Marija.

Djed ubijene dječice ugledni je građanin Neuma, vlasnik prestižnog hotela. Svi ga poznaju, kako njega tako i obitelj, pa je tuga tim i veća. Na plaži ispred hotela kupa se nekolicina stranaca, uglavnom Poljaka. Čuli su za tragediju i suosjećaju s ožalošćenom obitelji.

Prodavačice u okolnim dućanima i suvenirnicama odmahuju rukama.

– Tragedija i što drugo reći – kažu nam kratko.

Neke od njih poznavale su djecu, viđali su ih na plaži s bakom. Kažu da oca monstruma nisu zamijetile. Uglavnom su djeca bila s mamom, bakom i djedom po majci.

– Neum vam je mali grad, šta nas ovdje ima. Svatko svakoga poznaje. Ma vidjela sam ljetos djecu. Kako su bila krasna, lijepo odgojena, poslušna. Baki i djedu bili su velika radost. A vidite danas kolika je tuga opasala tu obitelj – rekla nam je jedna susjeda obitelji iz neumskog naselja Surdup.

Neslužbeno doznaje ovaj portal da će i posljednji ispraćaj ubijene djece biti u Neumu.

– Pa gdje će ih pokopati nego ovdje. Šta ih više veže za Zagreb, a Neum su toliko voljeli – dodala je susjeda iz naselja Surdup.

Svi s kojima smo razgovarali po neumskim ulicama samo nijemo odmahuju rukama i vrte glavom. Ne mogu vjerovati da je obitelj Krešić zadesila takva tragedija. Ne žele javno govoriti niti se fotografirati za novine.

– Majku sam im poznavala dok je bila srednjoškolka. Kasnije je otišla u Zagreb studirati, završila je ekonomiju i radila je u turizmu. Čula sam da se udala za nekog Austrijanca i sad ova tragedija. A roditelji su joj divni ljudi. Daj im, Bože, snage da izdrže – dodala je.

U Neumu pozdravljaju odluku načelnika da se na dan pokopa u čitavoj općini proglasi dan žalosti.

– To su ovi naši anđeli zaslužili. Samo tako im možemo odati posljednju počast i da počivaju u miru Božjem u ovom hercegovačkom kamenu – jednoglasni su u Neumu.

Majka ubijene djece radila je kao menadžer u turizmu, na mjestu voditeljice odjela MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) u jednom uglednom hotel-resortu u Dubrovniku.

Otac ubojica - stabilno

Muškarac (56) osumnjičen za ubojstvo svoje troje malodobne djece u zagrebačkom naselju Mlinovi, i dalje je na liječenju u KBC Sestre milosrdnice gdje je doveden u noći 25. rujna u pratnji policije, stabilno je, pri svijest i nije životno ugrožen, priopćeno je u nedjelju iz bolnice.

- Pacijent je smješten na jedinici intenzivne skrbi i pod konstantnim je nadzorom policije. Nije životno ugrožen, sve životne funkcije pacijenta su stabilne. Od jučer i dalje pri svijesti, naveo je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Davor Vagić, u kratkom priopćenju medijima.

Dodao je da se otpuštanje 56-godišnjeg pacijenta iz bolnice očekuje danas ili sutra.

Zagrepčani pale lampione

Dan nakon stravičnog otkrića tri beživotna dječja tijela na zagrebačkim Mlinovima, urbanu vilu u kojoj je mališane ubio njihov otac Harald Kopitz (56) i dalje čuva policija.

Uz zidić kolnog ulaza uz ograđeno dvorište gore lampioni.

S obzirom da su isti vidljivi prolaznicima s ceste, pješaci se zaustavljaju i potom s tugom u očima pogledavaju prema drugom katu vile gdje su tragično skončala djeca.

- Policija je tu cijelu noć bila. Iznose stalno neke stvari. Valjda su to sve prikupljeni dokazi. Iskreno, mi i dalje ne možemo vjerovati da te dječice više nema i da njihove glasove i smijeh s terase čuti nećemo više nikada, kaže nam jedna od susjeda.

Dnevnik.ba

20. siječanj 2022 07:34