StoryEditor
austrija

Uhićeni simpatizeri ISIL-a iz BiH i Čečenije koji su planirali napad hladnim oružjem i vozilima na Povorku ponosa

Piše hina  /  18.06.2023., 18:39h

Austrijska policija uhitila je trojicu mladića, među kojima je i jedan 14-godišnjak, zbog sumnje da su planirali napad na Povorku ponosa u Beču u kojoj su sudjelovale stotine tisuća ljudi, rekao je šef austrijske obavještajne agencije Omar Haijawi-Pirchner.

Tri mladića u dobi od 14, 17 i 20 godina, za koje se sumnja da su simpatizeri džihadističke organizacije Islamske države (IS), uhićena su prije početka mimohoda, rekao je Haijawi-Pirchner, dodavši da nije bilo nikakve prijetnje za sudionike Povorke ponosa koja se održala u subotu u centru Beča.

“Dijelili su ekstremistički sadržaj na internetskim stranicama. U tom su se kontekstu osumnjičenici fokusirali na Povorku ponosa kao potencijalnu metu”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova Austrije.

U sklopu subotnjih uhićenja vlasti su kod trojice osumnjičenih austrijskih državljana čečenskog i bosanskohercegovačkog porijekla pronašle oružje i ostale dokaze o tomu da su simpatizeri IS-a. Jedan od njih otprije je poznat policiji. Za vrijeme parade planirali su upotrijebiti “hladno oružje ili vozila”, rekla je novinarima policija. U ovogodišnjoj Povorci ponosa sudjelovalo je oko 300.000 ljudi.

U studenome 2020. jedan je simpatizer IS-a otvorio vatru u središtu glavnoga austrijskog grada, usmrtivši pritom četiri osobe i ranivši 23 prije nego što ga je policija ustrijelila. Bio je to prvi džihadistički napad u Austriji.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 17:15