StoryEditor
njemačka

Uhićena umirovljena učiteljica: Još uvijek slijedi ustav Reicha iz 1871., planirala je otmicu ministra zdravstva

Piše desk  /  14.10.2022., 10:37h

Kriminalistička policija u saveznim zemljama Rhineland-Pfalz i Saska uhitila je u četvrtak nekoliko osoba i pretražila prostorije.

Njemačka policija uhitila je u četvrtak umirovljenu učiteljicu u vezi s navodnom zavjerom za otmicu ministra zdravstva Karla Lauterbacha. Vlasti je sumnjiče za terorizam te joj je sud odredio pritvor.

Uhićena žena navodno je bila na visokom položaju u protudržavnoj skupini koju je policija razotkrila u travnju. Bila je zadužena, između ostalog, za formiranje i koordinaciju grupe.

Sudjelovala je u nabavi oružja i eksploziva, u više je navrata pozivala na brzu provedbu plana i davala konkretne rokove. Navodi se da je umirovljena učiteljica vodila razgovore o regrutaciji potencijalnih članova udruge.

Kriminalistička policija u saveznim zemljama Rhineland-Pfalz i Saska uhitila je u četvrtak nekoliko osoba i pretražila prostorije.

Riječ je o poklonicima ideologije koja ne priznaje savezne i pokrajinske ustave u Njemačkoj. Umjesto toga, prema njima, još uvijek je na snazi ​​ustav Reicha iz 1871. godine.

Četiri osumnjičena suučesnika uhićena su 13. travnja. Nešto kasnije slučaj je preuzelo savezno tužiteljstvo.

Prema uredu saveznog tužitelja, grupa si je postavila cilj stvoriti uvjete nalik građanskom ratu u Njemačkoj, što bi u konačnici dovelo do rušenja vlade i kolapsa parlamentarne demokracije.

“Planirali su isključivanje električne energije u cijeloj zemlji tako što će oštetiti ili uništiti elektroopskrbne objekte”, stoji u priopćenju. Osim toga, ministar Lauterbach trebao je biti otet, uz ubojstvo njegova tjelohranitelja, prenosi dpa.

Udruga je imala vojni i upravni ogranak.

Uhićenoj bivšoj učiteljici ranije je oduzeta mirovina zbog ideologije koju zastupa. Prošlog ožujka sud je odbio njezinu žalbu, piše Fenix.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:11