StoryEditor
‘IMAO POMRAČENJE UMA‘

Ugledni psihijatar o ‘ocu monstrumu‘: "Radi se o dubokoj depresiji i narcističkoj ličnosti, prisutna i osvetnička želja"

Piše desk  /  25.09.2021., 16:28h
Ugledni splitski psihijatar, doktor Ivan Urlić, prokomentirao je stravičan zločin koji se u noći s petka na subotu dogodio u Zagrebu.

Otac kojeg se sumnjiči da je ubio troje svoje malodobne djece "oprostio se" putem svog  Facebook profila navodeći kako više ne može.

"Zbilja nevjerojatno, ali je znak današnjeg vremena kad preko društvenih mreža saznajemo za teške krize pojedinih osoba", rekao je Urlić za Slobodnu Dalmaciju pa dodao: "Vjerujem da nikad nisu nešto ovako sreli, iako se stalno susreću s dramama i tragedijama".

Očito je, kaže, riječ o bankrotiranom biznismenu koji se našao u  bezizlaznoj situaciji i srušio mu se cijeli svijet. "U svojoj kratkoj poruci okrivljava članove obitelji, a posebno ističe loše odnose njegove bivše supruge i sadašnje partnerice. Najveći dio emocionalne ojađenosti zbog promašenih ambicija i želja, okrenuo je bivšoj supruzi. Meni se čini da u prvi plan izbija duboka depresivna kriza, kod jedne izrazito narcističke osobe", pojasnio je.

"On ne može prihvatiti da je u nekim stvarima pogriješio, da nije bio dovoljno ekspertan. S druge strane, imao je potrebu osvetiti se onima koje smatra krivima, u prvom redu bivšoj supruzi. Na neki način, nesvjesno, htio je kazniti i samoga sebe, spuštajući zastor nad cijeli svoj život na ovakav stravičan način", dodao je.

"Iz njegove posljednje poruke na Instagramu jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla. Poslao je poruku koja nije samo najava onoga što mu okupira osjećaje i misli, nego je na neki način i poziv u pomoć. Napisao je: 'Ja više ne mogu', što je izjava čovjeka koji više ne vidi izlaz", rekao je.

Osobe s narcističkom strukturom ličnosti imaju visoko mišljenje o sebi, nisu kritične prema situacijama u kojima se nalaze, već žive u fantazijama uspjeha i bogatstva, pojašnjava. "Prisutna je i osvetnička želja, jer bi netko drugi trebao biti kriv za njihove promašaje i loše procjene, a na neki način, nesvjesno, ovakvim postupcima kažnjavaju i sami sebe", kazao je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:00