StoryEditor
likvidacija kod moskve

Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika, eksplodirao joj automobil. Bomba je navodno bila namijenjena njezinom ocu

Piše desk  /  21.08.2022., 07:59h

Za Dugina se vjeruje da je blizak Putinov saveznik i čak ga se zove "Putinovim Rasputinom". Njegova kćer, Darija Dugina, bila je novinarka koja se zalagala za rusku invaziju na Ukrajinu.

Kći Aleksandra Dugina, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodno je ubijena blizu Moskve, piše BBC. Prema pisanju državnih medija, Darija Dugina preminula je nakon što je njen automobil eksplodirao dok se vozila kući. Navodno je Putinov bliski saveznik trebao biti u tom automobilu kao meta napada, ali je sjeo u drugi. 

Dugin je istaknuti ultranacionalistički ideolog za kojeg se vjeruje da je blizak ruskom predsjedniku. Prema ruskom mediju 112, Dugin i njegova KĆI trebali su se u subotu navečer vratiti s jednog događaja u istom automobilu, ali je Dugin u posljednji trenutak sjeo u drugi automobil.

Čini se da nepotvrđena snimka objavljena na Telegramu prikazuje Dugina kako šokirano gleda kako hitna pomoć stiže na mjesto nesreće. BBC nije mogao neovisno provjeriti snimku.

Agencije za provođenje zakona potvrdile su novinskoj agenciji Tass da je jedna vozačica poginula kada je SUV eksplodirao u selu Bolshiye Vyazemy, ali nisu dali više detalja. Za sada nije bilo službenog komentara ruskih vlasti.

Iako nema nikakvu službenu poziciju u ruskoj vladi, za Dugina se vjeruje da je blizak Putinov saveznik i čak ga se zove "Putinovim Rasputinom". Njegova kći, Darija Dugina, bila je novinarka koja se zalagala za rusku invaziju na Ukrajinu.

Ranije ove godine sankcionirale su je američke i britanske vlasti, koje su 30-godišnjakinju optužile za doprinos online "dezinformacijama" u vezi s ruskom invazijom. U svibnju je opisala rat kao "sukob civilizacija" u intervjuu i izrazila ponos činjenicom da su i ona i njezin otac bili sankcionirani od strane Zapada.

SAD je 2015. sankcionirao Aleksandra Dugina zbog njegove navodne umiješanosti u rusku aneksiju Krima. Njegovim se djelima pripisuje dubok utjecaj na svjetonazor Vladimira Putina i smatra se glavnim intelektualnim arhitektom ultranacionalističke ideologije kojoj se priklanjaju mnogi u Kremlju. Dugin je godinama pozivao Moskvu da se agresivnije nametne na globalnoj sceni i podupirao je rusku vojnu akciju u Ukrajini.

Dnevnik.ba

03. listopad 2022 11:18