StoryEditor
Velimir Bušić

U pucnjavi kod Gruda ubijen jedan od osnivača HDZ-a 1990; Svjedok: ‘Živ sam jer sam se nalazio iza drveta‘

Piše desk  /  04.08.2022., 12:47h

U pucnjavi koja se noćas dogodila u Gorici kod Gruda dvije osobe su ubijene, a dvije ranjene.

Napadač je uhićen, a sukob između aktera je postojao od ranije, prenijeli su mediji.

U ovom strašnom zločinu ubijen je i Velimir Bušić (60). Bušić je u Hercegovini bio poznat i kao poduzetnik, vlasnik je kompanije Velbusch koja se od 1994. godine bavi trgovinom širokog asortimana robe. Bio je jedan od osnivača HDZ-a 1990 te nekadašnji zastupnik u Skupštini ZHŽ-a. Predsjednik HDZ-a BiH Ilija Cvitanović potvrdio je za "Avaz" vijest o smrti Velimira Bušića.

- Mogu samo osuditi to što se dogodilo, iskazati sućut obiteljima i izraziti žal za Velom. Vela je od prvog dana bio u HDZ-u 1990. Praktično je jedan od osnivača stranke. Bio je naš zastupnik od 2014. do 2018. godine. Bili smo u dobrim odnosima - rekao je Ilija Cvitanović.

Svjedok pucnjave koji se nalazio u kafiću, kazao je za N1 da je oko 20 minuta prije pucnjave jedna osoba počela bacati stolice i stolove.

“Nekoliko ljudi koji su sjedili u kafiću su odstranjeni i čuli smo prijetnje od te osobe da će se vratiti sa puškom. Kako sam jutros saznao ta je osoba problematična, ali ne znam da li je nešto ovakvo još uradio. Mene i mog nećaka je spasilo drvo iza kojeg smo se nalazili. Da ga nisam povukao sa sobom ne znam šta bi bilo s nama. Ispred mene su pala dvojica. Jedan je Velo (Velimir Bušić), poznati poduzetnik i Andro, čini mi se da mu je koljeno amputirano. Drugu dvojicu ne znam, samo iz priče”, ispričao nam je svjedok.

Nakon rafala iz kalašnjikova, napadač je pobjegao, nastavlja.

“Policija je došla jako brzo, ali Hitna pomoć je čini mi se malo zakazala jer ja sam ostao skoro 40 minuta nakon toga. Stvarno ne znam šta bi mogao biti motiv svega ovoga, ja ovdje ne živim 31 godinu, ali dolazim često. Ne mogu još doći sebi”, poručio je na kraju svjedok.

Dnevnik.ba

17. veljača 2024 16:40