StoryEditor
helikopter pao na vrtić

U padu helikoptera poginuo cijeli vrh MUP-a Ukrajine, najmanje je 16 mrtvih, među njima i djeca

Piše desk  /  18.01.2023., 14:06h

Helikopter se srušio pored vrtića u ukrajinskom gradu Brovari, u blizini Kijeva. Guverner Kijeva izvijestio je da ima žrtava na mjestu nesreće, a djeca su bila u vrtiću u trenutku pada helikoptera.

Najmanje je 16 mrtvih i među njima je troje djece. 

Poginuo je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, javio je AFP. U helikopteru su, prema izvještajima, bili njegov zamjenik Jevgen Jenin i državni tajnik. Prema zasad dostupnim informacijama, devet od 16 poginulih bilo je u helikopteru. 

Više od dvadeset osoba je bolnici, od toga desetak djece.

"U trenutku tragedije u vrtiću su bila djeca i osoblje ustanove. Sada su svi evakuirani", priopćio je ranije regionalni guverner Oleksij Kuleba.

Radilo se o transportnom helikopteru EC-225 Službe za hitne situacije koji je redovno bio korišten za prevoženje osoblja na krizna mjesta te za hitne situacije. 

U priopćenju se navodi da je posada bila spremna "izvršavati zadatke u teškim uvjetima" i da je imala "potreban broj sati leta" za upravljanje ovim specifičnim helikopterom.

Julija Mendel, novinarka i bivša savjetnica predsjednika Zelenskog, rekla je da istražitelji razmatraju nekoliko uzroka nesreće - kvar opreme, pogrešku pilota i sabotažu.

Britanski The Guardian donosi izjave očevidaca pada helikoptera u mjestu Brovari nedaleko od Kijeva. Kažu da se nesreća dogodila jutros između 8 i 8:15 po lokalnom vremenu. 

Ivan, 14-godišnji dječak koji živi u neboderu u Ulici Lohunova na broju 17, vrlo blizu mjestu nesreće, kaže da je kroz kuhinjski prozor vidio kako se helikopter približava susjednom neboderu, koji se nalazi na kućnom broju 18b.

"Nisu vidjeli neboder na broju 18b zbog magle", rekao je Ivan pa dodao kako se "helikopter u jednom trenutku počeo naglo dizati, ali nije uspio, a potom je naglo pao"

Vova, muškarac koji je taman došao po svog sedmogodišnjeg sina u školu koja se nalazi u blizini vrtića kod kojeg je pao helikopter, kaže da je njegov sin vidio helikopter kroz prozor učionice. "Kaže da je helikopter gorio u trenutku pada, vjerujem mu", rekao je Vova.

Julija, čije dvoje djece također pohađa istu školu, ali su tog dana bili kod kuće, kaže da je čula kako helikopter kruži, a potom glasnu eksploziju, za koju smatra da se radilo o zvuku pada.

"Ne znam je li pao na vrtić ili su dijelovi helikoptera pali na vrtić, teško mi je reći", rekla je Julija.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 19:30