StoryEditor
od isil-a tražio upute

U BiH uhićen terorist povezan s ISIL-om, planirao bombaški napad na džamiju

Piše hina  /  07.08.2023., 18:22h

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je u ponedjeljak kako je toj zemlji uhićen muškarac povezan s terorističkom organizacijom Islamska država (IS) i koji je planirao počiniti teroristički napad u BiH a zbog toga je od državnog suda zatraženo da mu odredi pritvor.

Kako je navodi u priopćenju iz Tužiteljstva BiH, riječ je o Mirzi Kapiću (42) nastanjenom u Zenici koji je ranije osuđivan zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom i boravkom na ratištima u inozemstvu.

Kapića su potkraj srpnja uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

Terete ga da je proteklog mjeseca koristeći aplikacije za komunikaciju kontaktirao s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i pomagače IS-a. U prepiskama koje je presrela policija potvrdio je kako u srpnju planira napad eksplozivom na džamiju u BiH.

Od osoba s kojima je kontaktirao tražio je upute za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom.

Plan mu je bio napasti učenjake Islamske zajednice u BiH koji objavljuju proglase protiv islamskih radikala i koji, kako je tvrdio, prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i IS-a policijskim agencijama u BiH.

Policija je tijekom uhićenja zaplijenila elektroničku opremu koju je koristio Kapić i ona je sada na dodatnom vještačenju.

On je sada osumnjičen za kazneno djelo terorizma.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 07:50