StoryEditor
slučaj iz 2019.

Tvrtka čijim je gliserom kod Krka ubijena mlada Austrijanka obitelji mora platiti golemu odštetu

Piše desk  /  25.03.2023., 12:49h

Prema nepravomoćnoj odluci Trgovačkog suda u Rijeci, više od 200 tisuća eura odštete trebala bi dobiti obitelji Verene Heinz, koju je u jednoj od najstrašnijih nesreća na Jadranu usmrtio gliser Enzo dok je ronila s ocem kod Krka u srpnju 2019. godine. Suđenje Dinu Dokozi - Nikpalju koji je kobnog dana upravljao gliserom još nije okončano. Nije bio pod utjecajem alkohola, a s njim je u gliseru bio 19-godišnji suvozač.

Kako prenosi Telegram, Dieteru Heinzu koji je pokušavao spasiti teško ozlijeđenu kćer nepravomoćno je dosuđeno 87.597,05 eura odštete. Majka stradale djevojke dobit će, ako ova presuda postane pravomoćna, 53.089,12 eura. Braća i sestra nesretne 20-godišnjakinje prema ovoj presudi dobit će svaki po 14.931,32 eura, odnosno 112.500 kuna odštete. 

Prema nepravomoćnoj presudi, vozač glisera nije usporio vožnju iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači. U jednom trenutku elisa njegovog glisera zahvatila je Verenu, koja je pred Malinskom ronila u društvu oca. Zadobila je po život opasne ozljede od kojih je par sati kasnije preminula u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci.

Odgovornost tvrtke je utvrđena budući da je u nesreći sudjelovao njezin gliser. Izvjesno je da je do tragedije došlo jer vozač nije usporio vožnju prema pomorskim pravilima, te nije uspio na vrijeme uočiti Verenu i njezinog oca koji su ronili označeni crvenom plutačom. Kretali su se prema obali gdje je bilo još puno ljudi. U idućem trenutku gliser je naletio na djevojku nanijevši joj smrtonosne ozljede, piše Telegram. 

Gliser nije smio biti u moru

Naknadno je obitelj doznala i da gliser nije imao plovidbenu dozvolu jer na njemu nije bio obavljen redoviti godišnji pregled. Dozvola je istekla godinu ranije, a tek dan nakon nesreće ponovno je poslan na servis. U trenutku udesa nije ni smio biti u pomorskom prometu.

Slučaj su od početka pratile brojne kontroverze. Obitelj i prijatelji stradale djevojke imali su niz zamjerki – od sporosti spašavanja do stanja u riječkoj bolnici, te sumnji u zataškavanje odgovornosti. U više navrata Verenin otac Dieter Heinz javno je ukazivao na niz propusta u istrazi. Optužnica je na kraju ipak podignuta, a sada stiže i prva nepravomoćna presuda protiv vlasnika glisera. Postupak protiv vozača je razdvojen.

Strašna nesreća

Podsjetimo, ronioci angažirani na istrazi o smrti 20-godišnje Austrijanke Verene Heinz na udaljenosti između 100 do 150 metara od obale u radijusu manjem od 10 metara pronašli su otkinutu desnu potkoljenicu stradale djevojke.

U blizini je bila i maska te dvije peraje za ronjenje. Verena, studentica koja se, kao i njen otac, inače se profesionalno bavila ronjenjem i stradala je u naletu glisera koji inače vuče turiste s padobranom. Tada 25-godišnji mladić iz Zadra, koji je upravljao plovilom, kako se kasnije uspostavilo, glisirao je unutar 300 metara od obale, a Verena i Heinz, koji su ronili na dah, bili su uredno označeni ronilačkom bovom promjera 90 centimetara. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:23