StoryEditor
sud bih

Tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv Zeničanina koji je prijetio ubijanjem "kjafira"

Piše fena  /  04.07.2024., 16:32h

Tužiteljica iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigla je optužnicu protiv Edina Podgore, rođenog 1973. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 18. travnja ove godine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, putem društvenih mreža emitirao video-snimak, u trajanju od nekoliko minuta, u kojem je uz korištenje hladnog oružja, upućivao prijetnje napadom na živote i fizički integritet osoba, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima” (nevjernicima), navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo.

Nakon emitiranja video-sadržaja, koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice, od policijskih djelatnika SIPA BiH, te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio.

Optuženi se tereti da je u cilju ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, počinio teroristički čin prijetnjom da će napasti na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt i napasti fizički integritet osoba, čime je počinio kazneno djelo terorizam.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 04:03