StoryEditor
ATJ Lučko

Tragedija u Zagrebu: Dvojici specijalaca pozlilo na trčanju tijekom prvoga dana obuke, jedan preminuo u bolnici

Piše desk  /  06.09.2022., 15:04h

Jedan pripadnik ATJ Lučko preminuo je u bolnici, dok je drugi stabilno i izvan životne opasnosti

Najelitnija policijska jedinica ATJ Lučko ostala je bez svog pripadnika T. P.-a (30) iz Zaprešića koji je preminuo u utorak oko 2 sata u bolnici Sveti Duh. Nesretnom muškarcu pozlilo je na nasipu u ponedjeljak popodne tijekom prvog dana redovite obuke.

Još jedan pripadnik jedinice završio je u u bolnici, ali on je stabilno i izvan životne opanosti. Preminuli T. P. je u ATJ Lučko primljen iz Interventne jedinice policije PU Zagrebačke s još 30-ak novih pripadnika 1. siječnja ove godine i svi su prošli liječnički pregled. 

Iako je Hitna pomoć stigla brzo na mjesto gdje je pozlilo njihovu pripadniku i pod policijskom pratnjom stigla u bolnicu, pripadniku ATJ Lučko liječnici KB Sveti Duh, unatoč naporima, nisu mogli spasiti život.

Jutarnji neslužbeno saznaje da se incident dogodio tijekom trčanja po nasipu, a oba pripadnika prošla su liječnički pregled i bili su zdravi. Preminuli policajac imao je samo 30 godina, primljen je u Lučko u skupini s 30-ak novih pripadnika koji su dobili privremeno rješenje na šest mjeseci.

Smrt mladog specijalca potresla je ATJ Lučko i sve njihove pripadnike, a posebno što je 7. rujna dan osnutka jedinice, a i otac preminulog specijalca, bio je pripadnik te jedinice od njezina osnutka do umirovljenja.

Točan uzrok smrti ustanovit će se obdukcijom.

O smrti svog pripadnika oglasili su se i iz MUP-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavnica Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije započela je u ponedjeljak, 5. rujna s provedbom temeljne tjelesne pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze Antiterorističke jedinice Lučko u Zagrebu.

Navedena obuka održava se pod nadzorom instruktora i predstavlja pripremu privremeno raspoređenih djelatnika za selekcijski postupak koji im slijedi, a nakon čega bi najspremniji za stalno bili raspoređeni u Antiterorističku jedinicu Lučko.

Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova, a prije obuke kandidati prolaze A kategoriju liječničkog pregleda koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika te moraju dati suglasnost za provedbu temeljne sigurnosne provjere. Radi se o najdetaljnijem pregledu koji prolaze pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, policijski ronioci, pripadnici protueksplozijskih službi te pripadnici koji pružaju osobnu zaštitu.

Tijekom jučerašnjeg dana, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja.

Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani.

Nažalost, tijekom ranog jutra obaviješteni smo da je jedan pripadnik preminuo dok je drugi stabilno.

Mrtvo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog provođenja obdukcije, a policija će, s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti stradavanja, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su, uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pogođeni ovim događajem i izražavaju sućut obitelji svog preminulog člana. Sućuti se pridružuju svi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova RH - stoji u priopćenju MUP-a.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 20:09