StoryEditor
Tábara

Snimka vatrenog užasa: Španjolac pukom srećom izbjegao smrt

Piše desk  /  20.07.2022., 08:14h

Španjolac starosti oko 50 godina na liječenju je zbog ozbiljnih opeklina nakon što je pobjegao od plamena koji je zahvatio njegov bager dok se pokušavao boriti s jednim od požara koji su bjesnili u sjeverozapadnoj regiji Castilla y León.

Video incidenta, koji se dogodio u blizini grada Tábara u pokrajini Zamora u ponedjeljak poslijepodne, prikazuje vozilo i njegovog vozača, Ángela Martína Arjonu, dok ih vatra guta i dok nestaju iza nanosa dima, piše federalna.ba.

Nekoliko sekundi kasnije, Arjona izlazi iz pakla sa spaljenom odjećom i plamenom koji mu titra oko leđa. Nakon što je posrnuo i ponovno ustao, uspio se osloboditi vatre. Regionalne hitne službe su navele da je Arjona zadobio ozbiljne opekline. Nakon što mu je pružena pomoć u lokalnom medicinskom centru, helikopterom je prebačen u sveučilišnu bolnicu Río Hortega u Valladolidu.

Njegov prijatelj, mehaničar Juan Lozano, rekao je Reutersu: “[Vatra] je mogla sve spaliti, apsolutno sve. Ali ipak nije jer imamo dobre profesionalce i ljude koji imaju 'muda' da nas zaštite.”

Iako temperature širom Španjolske padaju kako se bliži kraj osmodnevnog toplotnog vala, deseci šumskih požara – od kojih mnogi još uvijek bukte – opustošili su gotovo 30.000 hektara zemlje diljem države..

U ponedjeljak je regionalna vlada Castille y Leóna priopćila da je tijelo 69-godišnjeg muškarca, navodno pastira, pronađeno u izgorjelom području u blizini gradića Escober de Tábara u Zamori. Prethodnog dana vlasti u regiji potvrdile su i smrt vatrogasca, 62-godišnjeg Daniela Gullóna Vara.

Govoreći o posjetu jugozapadnoj regiji Extremadura u ponedjeljak ujutro, španjolski premijer Pedro Sánchez odao je počast svima onima koji se bore s požarima i rekao da su događaji od proteklih nekoliko dana još jedan dokaz smrtonosnih posljedica klime.

"Želim nešto razjasniti", rekao je. “Klimatske promjene ubijaju: ubijaju ljude, kao što smo vidjeli; također ubijaju naš ekosustav, našu biološku raznolikost, a također uništavaju stvari koje su nam kao društvu drage – naše kuće, naše kompanije, našu stoku.” Još jedan video snimljen u ponedjeljak prikazuje zabrinute putnike vlaka uhvaćene između dvije linije požara na putu od Madrida do sjeverozapadnog grada Ferrola.

"Bilo je stvarno zastrašujuće vidjeti koliko se brzo požar proširio", rekao je za Associated Press Francisco Seoane, koji je video i snimio. “U tren oka počeo je gorjeti novi grm. Bile su to sekunde. Odjednom je pala noć, čak smo mogli osjetiti i miris dima.”

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:38