StoryEditor
velika potraga

Sarajevski inspektor: Mirnesa S. je ugrožena, prodat će je za jeftine novce

Piše desk  /  04.01.2023., 16:53h

"Mirnesa S. pljačku nije mogla napraviti sama, vjerojatno je životno ugrožena, a za očekivati je da u kratkom roku bude privedena pred lice pravde", stav je sarajevskog inspektora u mirovini Miće Letića. Letić dodaje da i bi se cijeli slučaj, ako je na teritoriji Bosne i Hercegovine, mogao riješiti za tri dana, ali i da složena policijska struktura pogoduje kriminogenim grupama.

“U policijskom žargonu ovo se smatra organiziranim ili složenim izvršenjem kaznenog djela. Ovakva kaznena djela moraju biti planirana. Kriminogeni miljei nađu labilniju, slabiju osobu koju pripremaju za nešto. Ovo kazneno djelo smatram organiziranim oblikom kriminaliteta koje nije mogla počiniti jedna osoba”, kaže Letić u razgovoru za N1.

Letić dodaje da je najvjerojatnije tijekom planiranja vođeno računa kada će biti najviše novca, ali i o pripremi sredstava za bijeg.

“Tu su morali biti i unutarnji i vanjski pomagači. Neko tko joj je omogućio da bude prisutna tijekom brojanja novca i naravno da je kroz pripreme kriminalnog miljea, da joj obećaju da će joj osigurati nekakvu sigurnost nakon počinjenja kaznenog djela”, smatra ovaj inspektor u mirovini.

Na jednostavno pitanje, da li je životno ugrožena, Letić odgovara pozitivno.

“Ona je ugrožena na svim poljima, i ona će na kraju biti prodata za jeftine novce, najvjerojatnije da će biti predana pred lice pravde, pitanje je dana. Ova suma novca od milijun EUR je mala, kada se to raskomada, kada svatko uzme svoj dio, njoj će ostati veoma malo. Novac se brzo troši. Postoje tragači koji će preko kriminalnih miljea doznati gdje je”, rekao je Letić.

Letić pojašnjava da nije čudno što javnost prati ovaj slučaj, i što je počinje doživljavati kao svojevrsnog Robina Huda. Kaže, ne postoji povjerenje između građana u BiH i sigurnosnih službi i to vidi kao razlog podrške Mirnesi S.

“Za ovu pljačku je potrebno suradnja sigurnosnih službi. One mogu za par dana prikupiti informacije i točno reći da li je neko tu, ili nije tu, i naravno je locirati veoma lako ukoliko je prisutna na teritoriji BiH”, kaže sugovornik N1.

Letić na koncu zaključuje, da je BiH zbog složene strukture policijskih agencija pogodno tlo za kriminalce koji to koriste, zbog čega kriminalci imaju utočište u BiH. Posebno dobre uvjete imaju ako su uvezani s policijskim agencijama.

Dnevnik.ba

30. siječanj 2023 02:40