StoryEditor
NA DVIJE LOKACIJE

Sarajevo: Razbijena stakla pekarne Manja čiji bureci navodno sadrže svinjetinu

Piše desk  /  28.03.2024., 10:15h

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) oglasila se jučer priopćenje u kojem se navodi da je pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka, a koji je prodavala pekara ‘Manja‘.

U ulici Koševo, u sarajevskoj općini Centar i ulici Džamijska, Općina Novo Sarajevo jutros su oštećeni stakleni portal pekare ‘Manja‘.  

- MUP-u Kantona Sarajevo prijavljene su dvije lokacije, jutros u 04.30 sati ulica Koševo, područje općine Centar Sarajevo, da je oštećen stakleni portal, i u ulici Džamijska, općina Novo Sarajevo  jutros u 06.00 sati, također oštećenje staklenog portala - kazala je Feni glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić. 

image

Razbijena stakla u dvije pekarne Manja u Sarajevu

FENA - Fena

Razbijena stakla na tri pekarnice Manja u Sarajevu

Istaknula je da će biti rađen uviđaj te da će biti poduzete radnje u vezi stim.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) oglasila se jučer priopćenje  u kojem se navodi da je pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka, a koji je prodavala pekara ‘Manja‘. 

- Povodom povećanog interesa javnosti i učestalih medijskih objava, ovim putem želimo obavijestiti javnost da je u toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine, izvršen nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta ‘Krajina Klas‘ d.o.o. Banja Luka, Poslovna jedinica Pekoteta ‘Manja‘ Vogošća. U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije - saopćili su jučer iz FUZIP-a.

FUZIP: U mini burecima pronađen svinjski protein

Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklariran kao ‘burek mini zaleđeno‘, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60 posto), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača ‘Krajina Klas‘ d.o.o. Banja Luka.

image

Razbijena stakla u dvije pekarne Manja u Sarajevu

FENA -

Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditiranom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina. 

S obzirom na to da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditiranom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditiranu laboratoriju Europske Unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklariranom kao proizvod od junećeg mesa, naveli su iz FUZIP-a.

Dnevnik.ba

10. srpanj 2024 16:59