StoryEditor
Zenica

Pretvarao se da boluje od depresivne psihoze, primio gotovo 50.000 KM invalidske mirovine. Mora sve vratiti, osuđen je na tri i pol godine zatvora

Piše desk  /  22.11.2022., 12:24h

Šefik Bajrić iz Zenice osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog prevare da boluje od depresivne psihoze, na osnovi čega mu je dodijeljeno rješenje o invalidskoj mirovini i isplaćeno ukupno 47.285,86 KM, pišu Nezavisne.

Bajrića je nepravomoćno osudio Općinski sud u Zenici po optužnici Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije jer je lažnim činjenicama doveo u zabludu Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja u Sarajevu da boluje od depresivne psihoze. 

Bajrića je optužnica teretila da je 17. rujna 2008. godine priložio neistinito otpusno pismo Županijske bolnice Zenica uz zahtjev za ostvarivanje prava mirovinskog i invalidskog osiguranja i predao Federalnom zavodu za MIO, Županijskoj administrativnoj službi u Zenici. Prema tom otpusnom pismu, on je navodno bio na liječenju od 12. kolovoza do 7. rujna 2008. godine na odjelu psihijatrije. 

Također je priložio i izvještaj izabranog obiteljskog liječnika i, kako je navedeno u optužnici, lažnim prikazivanjem činjenica navedenih u otpusnom pismu doveo je u zabludu liječnike Instituta. Na osnovi toga su naveli da kod Bajrića postoji prva kategorija invalidnosti zbog bolesti depresivna psihoza. 

Na takve nalaze je direktor FZ MIO, Županijske administrativne službe Zenica, donio rješenje kojim se Bajriću priznaje pravo na invalidsku mirovinu u iznosu od 179,61 KM. 

U optužnici se navodi da je Bajrić u svibnju 2010. godine prilikom kontrolnog pregleda njegovog zdravstvenog stanja Institutu priložio otpusno pismo Županijske bolnice Zenica, Služba za psihijatriju, s neistinitim sadržajem. 

Prema optužnici, održavao je u zabludi liječnike Instituta i naveo ih da kod njega i dalje postoji prva kategorija invalidnosti zbog iste bolesti, također i direktora FZ MIO, Županijske administrativne službe Zenica, koji je na osnovi kontrolnog nalaza, ocjene i mišljenja donio konačno rješenje. Tim rješenjem se optuženom priznaje pravo na invalidsku mirovinu počevši od 14. svibnja 2009. Optuženom je isplaćeno ukupno 47.285,86 KM, za koji iznos je oštetio FZ MIO. 

Bajrić je presudom obvezan da nadoknadi taj iznos Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 00:45