StoryEditor
uhvaćen zoran petković

Poznati lopov iz Mostara u gaćama bježao policajcima, u isti stan se vratio četiri puta

Piše desk  /  29.06.2022., 06:59h

Poznati lopov Zoran Petković (39) iz Mostara, koji se sumnjiči da je u Banjaluci počinio skoro 30 krađa, pril uhićenju je u gaćama pokušao pobjeći od policije, ali je sustignut i uhićen, otkriva Srpskainfo.

Riječ je o lopovu koji je godinama poznat policiji u cijeloj BiH, a koji je zbog krađa više puta privođen i osuđivan.

Radi se o vještom lopovu, koji je brojne krađe počinio na skoro isti način. Neke stanove je pljačkao i po četiri puta, dok vlasnici ne shvate da su ostali bez imovine!

Prošlog tjedna je uhićen u Banjaluci u sklopu akcije Sovre zbog sumnje da je počinio devet krađa i u njima pričinio štetu od oko 100.000 maraka. Također je utvrđeno i da je za njim raspisano čak pet tjeralica od strane policije iz FBiH, kao i da je osuđen zatvorsku kaznu, ali da se nije javio u zatvor.

Izvor Srpskainfo je objasnio kako je Petković „radio“ na području Banjaluke, kao i šta je i na koji način krao.

– Radi se o poznatom lopovu, a pretpostavlja se da je zadnje dvije godine živio na području Banjaluke. Tijekom boravka u Banjaluci je iznajmljivao više stanova, a zadnjih šest mjeseci boravio je u Gundulićevoj ulici – ističe izvor.

Objašnjava kako je u „radne pohode“ kretao između tri i pet sati ujutro.

– Odlazio je i u nove i state zgrade, ali mu je u stare bilo lakše ući, jer se uglavnom ne zaključavaju ulazna vrata. Stanove je birao nasumično i nije mu bilo bitno nalaze li se vlasnici unutra jer je pretpostavljao da spavaju – kaže izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, prilikom pljački Petković je birao stanove koji imaju specifična ulazna vrata.

– Najčešće je birao stanove koji se ne zaključavaju, odnosno nemaju kvaku s vanjske strane, nego samo kuglu. Radi se o ulaznim vratima koja se mogu otvoriti samo s unutarnje strane. Međutim, Petković je imao alat uz pomoć kojeg je otvarao bez problema takva vrata – pojašnjava spomenuti sugovornik.

Kaže da se radi o nekoj vrsti plastične kartice, koja je slična karticama za bankomat, ali je samo malo veća.

Tu karticu bi gurnuo između štoka i vrata i uz pomoć nje bi gurnuo jezičak brave i za samo par sekundi bi otvorio vrata. Uglavnom se zadržavao samo u hodnicima stanova. Tek u nekim stanovima bi ulazio u sobe. Tu bi pronalazio novčanike, ženske torbice, satove, ali i obuću i odjeću – pojasnio je izvor.

U slučaju kada shvati da neki vlasnici imaju više novca, ne bi odjednom sve ukrao.

– Tako je u jedan stan četiri puta provalio, dok vlasnik nije primijetio da mu nestaju stvari. Otvorio bi novčanik i iz njega ukrao samo pola novca, ili ako neko ima više satova ukrao bi jedan ili dva, pa se kroz par dana ponovno vraćao u iste stanove – ističe izvor Srpskainfo.

Kaže da je policija ubrzo te sve krađe povezala. Bilo im je jasno da se radi o jednom lopovu i da je izuzetno oprezan zbog čega ga je bilo teško identificirati.

– Kad bi ušao u zgradu koja ima kamere odmah bi otvorio kišobran i nosio ga iznad glave, tako da mu kamera ne može snimiti lice. Također, često je nosio fluorescentne prsluke, kao što nose radnici “Čistoće”. Ukradene stvari bi znao stavljati u vreće za smeće i tako iznositi iz zgrada, a to je radio u slučaju da netko, ako naiđe, pomisli da se radi o radniku “Čistoće” – kaže izvor iz istrage.

Dodaje da je policija vrlo predano radila na ovom slučaju i iz dana u dan stezala obruč oko Petkovića.

– Posvećenim radom došlo se do toga da su inspektori krim-policije PU Banjaluka uspjeli identificirati Petkovića i otkriti i stan u kojem živi. Inspektori su zatim pozvali vlasnika stana da krene s njima. Vlasnik je u jutarnjim satima pozvonio na vrata stana koji je izdao Petkoviću – pojašnjava sugovornik.

Kada je Petković vidio policajce prvo je pokušao šrafcigerom napasti jednog inspektora, a zatim je samo u donjem rublju krenuo bježati iz stana. Odmah je zaustavljen i uhićen.

– Nakon što je suočen s brojnim dokazima koje su inspektori skupili protiv njega, odlučio je sve priznati. Do detalja im je opisao kako je pljačkao stanove. Do sada ga je policija povezala s devet krađa, ali bi ta brojka na kraju mogla biti i 30 – ističe spomenuti izvor.

Tijekom pretresa stana nađeni su skupocjeni satovi, novac u raznim valutama, ali i odjeća koju je nosio u krađama.

Zoran Petković je ranije više puta uhićen i na području Sarajeva, ali i drugih gradova u FBiH. Na isti način je obijao i pljačkao stanove. Tijekom istrage utvrđeno je da u protekle dvije godine više puta iz Banjaluke odlazio u Sarajevo da pljačka stanove.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 22:11