StoryEditor
florida

Pobio 17 ljudi, od toga 14 djece, i izbjegao najtežu kaznu. Otac jedne od ubijenih: Porota nas je iznevjerila, zaprepašten sam

Piše HINA/DESK  /  14.10.2022., 07:39h

Porota u SAD-u jučer je odredila Nikolasu Cruzu, masovnom ubojici s Floride, doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, a ne smrtnu kaznu. Obitelji žrtava iskazale su razočaranje ovom odlukom suda.

Podsjetimo, Cruz je u veljači 2018. ušao u srednju školu Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi, pucao u učenike i učitelje te ubio 17 osoba; 14-ero djece i troje odraslih. Nakon uhićenja rekao je istražiteljima da je čuo glasove u glavi koji su mu dali upute o tome kako treba izvršiti napad.

Cruz je glasove opisao kao "demonske", a njegovi odvjetnici su naveli da pati od autizma i depresije. Ubojica je bio na glasu kao problematičan učenik, zbog čega je izbačen iz škole.

Nakon sedam sati vijećanja dvanaestero porotnika zadržalo je nekoliko otegotnih okolnosti, posebice "mržnju i okrutnu" prirodu zločina, ali barem jedan od njih smatrao je da one nisu dovoljne da nadoknade olakotne okolnosti.

Da bi u ovom slučaju mogla biti donesena smrtna kazna, bila je potrebna jednoglasna odluka.

Linda Schulman, majka žrtve pucnjave, rekla je da je porota Cruzu trebala dodijeliti smrtnu kaznu.

"Zašto onda uopće imamo smrtnu kaznu? Moj sin je ubijen zajedno s još 16 ljudi, a ova životinja će dobiti doživotni zatvor bez pomilovanja. Nadam se da će svake sekunde u sebi osjećati strah, baš kao što ga je zadao našim voljenima koje je ubio", rekla je Schulman, a prenosi BBC.

S njom se slaže i otac ubijene Jaime Guttenberg.

"Zaprepašten sam. 17 žrtava danas nije dočekalo pravdu. Moja kćer je upucana dok je trčala niz hodnik. Koje su to njegove olakotne okolnosti? Ova porota je danas iznevjerila naše obitelji", kazao je otac žrtve.

"Ali čudovište će ići u zatvor. Nadam se da će mu drugi zatvorenici pokazati istu milost kakvu je on pokazao mojoj kćeri i još 16 drugih. Ići će u zatvor i umrijet će u zatvoru, a ja ću čekati", dodao je.

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 14:59