StoryEditor
21 osoba poginula

Otkriven uzrok smrti vozača autobusa u Veneciji u kojem je poginula mlada Hrvatica

Piše desk  /  29.01.2024., 11:39h

Talijanski su mediji proteklih dana objavili rezultate vještačenja o bolesti koju je potencijalno imao vozač autobusa iz teške prometne nesreće koja se dogodila u Veneciji u listopadu prošle godine. Među 21 poginulom osobom bila je i hrvatska državljanka koja je tamo bila na medenom mjesecu.

Osim nje, poginulo je devet Ukrajinaca, četiri Rumunja, tri Nijemca, dva Portugalca i Talijan, vozač autobusa. Među ozlijeđenima je i jedan Hrvat, suprug poginule Hrvatice.

Nesreća se dogodila 3. listopada 2023. u Mestreu, devet kilometara od središta Venecije, kada je autobus udario u zaštitnu ogradu na nadvožnjaku, prevrnuo se i s visine od nešto više od 10 metara pao na krov. Prevozio je četrdesetak talijanskih i stranih turista koji su upravo posjetili Veneciju i vraćali se u svoj kamp.

"Autobus se prevrnuo. Udarac je bio strašan jer je pao s više od 10 metara", rekao je tada zapovjednik venecijanskih vatrogasaca Mauro Luongo novinarima na licu mjesta.

Vozaču nije pozlilo

"Alberto Rizzotto bio je dobar vozač i tu katastrofu nije uzrokovala njegova bolest. Ova procjena dokazuje da je problem bio u autobusu, a ne njegovom vozaču", prenose talijanski mediji izjavu dužnosnika iz ureda za promet u Veneciji.

Prema vještačenju medicinskog istražitelja, uzrok smrti vozača Alberta Rizzotta je ozljeda glave koju je zadobio u nesreći, a ne infarkt ili problemi sa srcem na koje su upućivali nalazi obdukcije. To je utvrđeno dodatnim vještačenjem koje su zatražili istražitelji.

Vozač se prije nesreće nije ni osjećao loše, pišu talijanski mediji. No, dodaju kako se sumnjalo da je vozač doživio infarkt ili da mu je pozlilo jer je u tjednima prije nesreće nekoliko puta bio na Hitnoj, navodeći da ima problema sa srcem, zbog čega je zatraženo dodatno vještačenje.

"Nijedan element vještačenja nije pokazao da njegovi problemi sa srcem imaju veze s njegovom smrću. Uzrok smrti je ozljeda glave", tvrdi vještak.

Agencija ANSA dodaje kako se još čeka službena potvrda svega toga, ali je njima neslužbeno potvrđeno ovo što se navodi: Rizzotto nije doživio srčani udar dok je vozio autobus već je preminuo zbog nagnječenja lubanje nakon pada autobusa s visine od preko deset metara.

U slučaju da je utvrđeno da je vozač doživio infarkt, odšteta žrtvama bi bila ugrožena.

I dalje traje istraga o kvaru autobusa

Istraga koja bi trebala dati odgovor na pitanje je li sve bilo u redu s volanom, kotačima i kočnicama autobusa i dalje traje.

Tri su osobe osumnjičene zbog nesreće. Riječ je o izvršnom direktoru autobusne kompanije La Linee i dvojici dužnosnika grada Venecije: upravitelju Odjela za promet i mobilnost za kopneno područje grada te upravitelju Odjela za održavanje cesta.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:24