StoryEditor
sarajevo

Optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Piše fena  /  27.02.2024., 16:56h

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Samira Nukića (2002.) iz Bihaća koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži ‘Meta-Facebook‘ sa korisničkog računa sa pripadajućim i identificiranim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama.

Na taj način, optuženi je, prema tužbenim navodima, izazvao uznemirenje kod osobe Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih, a u spomenutom događaju su mu ubijeni sestra i brat i koji je osnivač udruge posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog.

Optuženi se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio kazneno djelo - Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:47