StoryEditor
makedonija

Novi detalji ubojstva Vanje (14) i 74-godišnjaka. Uhićen otac ubijene djevojčice

Piše desk  /  04.12.2023., 09:05h

Djevojčica Vanja G. (14) iz Skoplja, koja je nestala u ponedjeljak 27. studenoga oko 7:25 ujutro na putu do škole, i za kojom je tragala cijela regija, pronađena je mrtva kod sela Orman, na rubu makedonskog glavnog grada. Ubojstvo djevojčice povezano je s ubojstvom 74-godišnjaka. Kako je objavilo makedonsko državno odvjetništvo, utvrđeno je da je djevojčica ubijena u ponedjeljak ujutro, oko 10 sati, samo nekoliko sati nakon otmice.

Ovo ubojstvo je, kako navode, povezano s još jednim ubojstvom u Sjevernoj Makedoniji. Naime, pronađeno je i tijelo Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, nekoliko dana prije nestanka djevojčice, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe i da im je motiv koristoljublje, prenosi Index.

Priveden otac ubijene djevojčice

Kako javlja Mia, uhićen je i otac otete pa ubijene djevojčice. On je sinoć priveden i saslušan te je odlučeno da ostane u postaji dok se ne raščisti njegova uloga.

Nije jasna poveznica

Poveznica između 74-godišnjaka i djevojčice nije jasna. Kako je kazala kći ubijenog Panča Žeževskog, inače frizera, njih dvoje nisu se poznavali niti su se ikad sreli.

U razgovoru za portal Fokus ona tvrdi da ni ona ni nitko iz njezine obitelji nije poznavao Vanju niti bilo koga iz njezine obitelji.

"Ni moj otac ni nitko od nas nije osobno poznavao djevojku. U policiji sam, ne znam još ništa, osim da su mi oca našli mrtvog, zakopanog. Prvi put od vas, od novinara, čujem da je motiv ubojstva bio koristoljublje. Nisam čitala priopćenje iz MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam što znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu ništa više reći, jer ni ja nemam detalje", rekla je kći.

Dok je djevojčica nestala u ponedjeljak, Žeževskom se trag izgubio nekoliko dana prije - u srijedu 22. studenog. Policiji je nestanak prijavljen u petak 24. studenog. Njegov automobil pronađen je potpuno spaljen prije nekoliko dana u Skoplju.

Policija je kao motiv navela koristoljublje i to je zasad prilično nejasno jer nije poznato što povezuje djevojčicu i umirovljenika.

Prema prvim neslužbenim informacijama, u Vanjinom slučaju riječ je o pokušaju otimanja novca od njenih roditelja, a u slučaju Žeževskog novac je dolazio od osoba s kojima je u rodbinskoj vezi.

Osumnjičeno pet osoba. Izvršitelj uhićen u Hrvatskoj?

Osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri zadržane, jedna je u inozemstvu, a jedna se nalazi u policijskoj postaji. Svi su makedonski državljani.

Prema izvorima Kanala 5, izvršitelj stravičnog ubojstva 14-godišnje Vanje je građevinski poduzetnik iz Skoplja inicijala LJ. P., koji je priveden u Hrvatskoj.

Kako navodi TV Telma, LJ. P. je od ranije poznavao ubijenog frizera Panču Z. iz Velesa, s kojim je doveden u vezu zbog navodnog vađenja zlata.

Televizija tvrdi da je Vanja oteta s namjerom da roditelji za nju plate otkupninu, no ubijena je dva i pol sata nakon što je oteta.

Tijela pronađena na dvije lokacije, pronađen i zapaljeni Citroen

Ranije je tijekom istrage pronađeno zapaljeno vozilo marke Citroen, a nakon vještačenja dostavljeni su materijalni dokazi za umiješanost spomenutih pet osoba, za što će, nakon kompletnog dokumentiranja predmeta, biti podnesene odgovarajuće kaznene prijave, u suradnji s državnim odvjetnikom, navodi se u priopćenju makedonskog državnog odvjetništva.

Državni tužitelji iz Ureda osnovnog javnog tužiteljstva Skoplje i iz Ureda osnovnog javnog tužiteljstva Veles izvršili su očevid na dvije lokacije na kojima su pronađena tijela nestalih, objavili su makedonski tužitelji.

Kako piše Blic, Žeževski je ubijen, a njegovo vozilo je isto ono kojim su ubojica i njegovi osumnjičeni suučesnici kasnije oteli 14-godišnju Vanju. Otmica je, dodaju, izvršena na ulazu u zgradu, a otmičar Lj. P. je odlično poznavao teren. Vanja je upucana iz pištolja u 10 sati istog dana kada je odvedena dok je išla u školu. Istog dana, 27., policija je pronašla Citroen, vozilo Pančea iz Veleše, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:29