StoryEditor
Skoplje

Neredi u S. Makedoniji: Ozlijeđeni deseci policajaca, političar tvrdi da su ga htjeli ubiti

Piše desk  /  07.07.2022., 09:44h

U sinoćnjim neredima u Skoplju ozlijeđeno je 47 policajaca. Grupa demonstranata ih je zasula kamenjem i molotovljevim koktelom. Tisuće ljudi prosvjeduje četvrti dan zbog francuskog prijedloga deblokade EU integracija, kojim se prihvaća dio bugarskih zahtjeva u vezi s poviješću Sjeverne Makedonije.

Prosvjedi koji su održani peti dan zaredom, uz podršku VMRO DPMNE, jučer su organizirani pod motom „Ultimatum. Ne hvala“, prenosi Radio Slobodna Europa.

Lider najveće makedonske opozicijske stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski objavio je fotografiju naoružanog muškarca za kojeg tvrdi da ga je htio ubiti na demonstracijama protiv francuskog prijedloga za rješenje spora s Bugarskom.

„Ovo je čovjek koji je htio da me ubije večeras. Zahtijevam da ga odmah privedu (ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver) Spasovski i MUP“, napisao je Mickoski na Facebooku.

Osoba s pištoljem u ruci na toj fotografiji, kako je objavio portal „Sakam da kažam“, dio je grupe koja je kamenjem, flašama i drugim tvrdim predmetima u blizini trga Skenderbeg napala demonstrante protiv francuskog prijedloga koji su išli od Vlade Sjeverne Makedonije do Ministarstva vanjskih poslova.

Francuski prijedlog za rješenje spora i početak pregovora naišao je na jak otpor VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

Pored koalicijske vlade SDSM i DUI podršku francuskom prijedlogu, iza kojeg je stala cijela EU, dao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicijske albanske parlamentarne stranke.

Protivnici prijedloga, među kojima i bivši ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Prespanski dogovor s Grčkom, smatraju da taj prijedlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja s EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od studenog 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i povijesti, a Bruxelles je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 14:22