StoryEditor
Detalji o ubojstvu Bašića

Miljatović je likvidaciju plaćenu 50.000 eura pripremao mjesecima, pištolj bacio u Vrbas

Piše Desk  /  28.03.2022., 14:09h
Likvidacija načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, prema priznanju osumnjičenog za ovo ubojstvo Aleksandra Miljatovića, spremana je mjesecima, a ubojstvo je dogovoreno za 50.000 eura.

Očevidom je utvrđeno da je Bašić s leđa pogođen u potiljak iz blizine, hicem iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, a Miljatović  je u izjavi naveo da je pucao kroz plastičnu vrećicu te da je pištolj kojim je izvršio zločin bacio u rijeku Vrbas.

Istražitelje je odveo na tu lokaciju i za oružjem tragaju ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, saznaje UNA.

Otkrio je i da je zapalio odjeću koju je nosio na sebi u vrijeme ubojstva, a UNA navodi da je mjesto gdje je zapalio odjeću pronađeno kao i određeni tragovi.

Miljatović je priznao zločin, a tvrdi da je likvidaciju naručio Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedor. Railića je Sud BiH pritvorio 26. ožujka na prijedlog Tužiteljstva BiH. S Railićem ga je, kako je naveo Miljatović, povezao suradnik, potvrđeno je jučer za Glas Srpske

Pred odvjetnikom je tijekom ispitivanja ispričao da je brutalnu likvidaciju pripremao više od tri mjeseca.

Kako je naveo izvor UNE, Miljatović je iz Laktaša dolazio u Prijedor pritom mijenjajući vozila kako bi ostao neprimjećen.

"Bašić je u jednom trenutku uočio da ga netko prati. Sumnjao je da mu je netko 'za petama' i zbog toga je promijenio određene navike i mjesec dana napravio 'pauzu'. Otkriven je i video snimak na kojem se vidi osoba, iste tjelesne građe kao i optuženi, koja Bašića prati prije ubojstva ", tvrdi dobro upućeni izvor UNE.

Prema Miljatovićevoj izjavi njegov motiv za ubojstvo načelnika prijedorske krim policije bilo je koristoljublje jer, kako je naveo, za to nedjelo je dogovorio da mu se isplati iznos od 50.000 eura. Isplata je dogovorena u dvije rate. Dio kao novca unaprijed, a drugi dio po 'obavljenom poslu'.

Dosadašnja istraga ukazuje da je Bašić postao prepreka Railiću da se bavi prodajom narkotika i drugim kriminalnim djelima.

Na licu mjesta nije pronađen metak, a Miljatović u izjavi navodi da je pucao kroz platnenu vrećicu. Metak je ostao u vreći koju je odnio sa sobom.

Nakon hladnokrvnog pogubljenja pješke je pobjegao prema zgradama u naselju Pećani gdje je navodno parkirao automobil. Istražiteljima je tvrdio da se sam odvezao grada, a onda je presjeo u drugi automobil u kojem ga je čekao kum koji ga je odvezao u Banjaluku te je pištolj, kojim je izvršio zločin, bacio u rijeku Vrbas.

"Svi detalji o kojima je govorio u izjavi podudaraju se s brojnim dokazima koji su do sada otkriveni. Među njima su i brojni snimci s nadzornih kamera koji potvrđuju kretnje kako prije, tako i poslije ubojstva", tvrdi izvor blizak istrazi.

Na rješavanju ubojstva Radenka Bašića policija je danonoćno radila, a u istragu je bilo uključeno oko 200 policijskih službenika Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Srpske, Policijske uprave Prijedor, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Žandarmerije.

Miljatović je uhićen u akciji policije u noći između 26. i 27. ožujka, a tada je privedeno 20 osoba. Među njima je bio i njegov bliski prijatelj koji je označen kao pomagač čiji identitet nije poznat.

Glas Srpske neslužbeno saznaje da tu drugu uhićenu osobu optužuju za pomoć u pripremi zločina i da je vozio automobil kojim je dovezao počinitelja do mjesta zločina i odvezao ga s tog mjesta. Miljatović je navodno 'pao' na poligrafu pa je istražiteljima sve priznao.

"On je priznao da je bio direktni izvršitelj te je ispričao da je ubojstvo naručio Dalibor Railić", rekao je izvor blizak istrazi.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević potvrdio je da je uhićen direktni počinitelj ubojstva Bašića, ali nije navodio identitet i druge detalje.

Miljatović je, inače, 2008. godine osuđen na 16 i pol godina zatvora zbog ubojstva Saše Ilića zvanog Španac u Banjaluci. Zajedno s njim na 15 godina osuđena je njegova tadašnja djevojka Jelena Tegel. Oboje su u vrijeme ubojstva imali po 19 godina zbog čega su u medijima nazvani "banjalučki Boni i Klajd".

Railić koji je označen kao naručitelj zločina uhićen je 23. ožujka zbog, kako je tad rečeno, sudjelovanja u ubojstvu Bašića, ali je odlukom Okružnog tužiteljstva Prijedor pušten. Nedugo zatim opet je pritvoren. Nakon toga je predan Tužiteljstvu BiH na osnovu čijeg zahtjeva mu je Sud BiH odredio pritvor, ali zbog sumnje da je počinio organizirani kriminal i krijumčarenja narkoticima.

Railić je povezivan sa narko grupom Dušana i Milivoja Lovrenovića koja je razbijena u akciji 'Storidž 2', a kojom su optužene 22 osobe zbog sumnje da su duže vremensko razdoblje krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom u EU.

U okviru istrage zločina odlukom Okružnog suda u Prijedoru u petak je pritvoren Siniša P. koji se tereti za pomaganje u ovom teškom ubojstvu.

Bašić je ubijen u ponedjeljak, 21. ožujka u prijedorskom naselju Pećani.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 13:37