StoryEditor
trgovina ljudima

Migranti u Orašju seksualno eksploatirali maloljetnike, protupravno stekli više od 150.000 eura

Piše desk  /  24.02.2022., 11:06h
U pretresu na području Orašja pronađeno je nekoliko migranata i maloljetnika, među kojima su i osumnjičeni za kazneno djelo međunarodna trgovina ljudima, odnosno seksualna eksploatacija.

U nastavku akcije sprječavanja međunarodne trgovine ljudima, pretrese su izvršili pripadnici Granične policije BiH, u suradnji sa Službom za poslove sa strancima.

"Prilikom pretresa pronađen je veći broj mobilnih telefona, hladnog oružja, novac i  ostali predmeti koji potječu od izvršenja kaznenog djela, te dokazi da je navedena organizirana skupina na seksualnoj eksploataciji maloljetnih muških osoba dosad zaradila više 150.000 eura", navodi se u priopćenju Granične policije.

Maloljetne osobe, zatečene prilikom pretresa, privremeno su smještene u kampu Ušivak do smještanja u sigurnu kuću.

Rad na predmetu se nastavlja pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

"Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, u okviru opsežne istrage koja se provodi u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije, kao i krijumčarenja lica, od ranih jutarnjih sati koordinira aktivnosti i pretrese koji se provode na području Orašja i okoline", priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U priopćenju se navodi da se aktivnosti odnose na prikupljanje dokaza o počiniteljima kaznenih djela trgovine ljudima.

"U ovom predmetu prikupljeni su dokazi da osumnjičene osobe iz migrantske populacije, zloupotrebljavajući težak položaj žrtava koje su također iz migrantske populacije, a borave na području BiH, vrše zlostavljanje i iskorištavanje žrtava, među kojima ima i maloljetnih lica", dodaju u priopćenju.

Osumnjičeni počinitelji i žrtve su iz migrantske populacije koja boravi u BiH, uglavnom iz Afganistana i Pakistana.

Dnevnik.ba

30. svibanj 2023 07:36