StoryEditor
internet prijevare

Lažni bankar skidao novac s računa žrtava u središnjoj Bosni

Piše desk  /  15.12.2021., 14:38h
U cilju sprječavanja i suzbijanja internet prijevara, Uprava policije MUP-a Srednjobosanske županije je upozoravala građane u više navrata o učestalim internet prijevarama, navodeći i sam način vršenja tih prijevara, priopćeno je iz MUP-a SBŽ.

U tom kontekstu, poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv kaznenih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 kaznenih djela internet prijevare.

Naime, u proteklom periodu na području naše županije prijavljeno je više navedenih kaznenih djela, pri čemu je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta. 

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica (broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa stražnje strane kartice - CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon. 

Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

- U suradnji s nadležnim Županijskim tužiteljstvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovi naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D.M. rođen 1997.godine. Prilikom pretresa pronađeni su jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih kaznenih djela, navodi se u priopćenju. 

Protiv osumnjičenog nadležnom Županijskom tužiteljstvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 kaznenih djela iz oblasti internet prijevara.

Navedene aktivnosti su realizirane u suradnji s Federalnom upravom policije, MUP-om Županije Sarajevo i MUP-om Tuzlanske županije.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:30