StoryEditor
odsječeni cijeli gradovi

Ekstremne poplave u Australiji: Ljude spašavali s krovova kuća i iz krošnji drveća

Piše HINA  /  15.11.2022., 10:23h

Stotine stanovnika na poplavama pogođenom jugoistoku Australije spašene su helikopterima i čamcima nakon što je razina vode u utorak naglo porasla te su cijeli gradovi odsječeni od ostatka zemlje, a kuće, autoceste, mostovi i farme poplavljeni.

Timovi za izvanredna stanja u Novom Južnom Walesu helikopterima su spašavali ljude s krovova kuća, a u protekla 24 sata izvedeno je više od 200 spasilačkih operacija od poplava.

Neki su ljudi spas od poplava pronašli i u krošnjama drveća, navodi vatrogasna služba Novog Južnog Walesa. Prema službenim informacijama, helikopterima je dosad spašeno 67 ljudi.

Zbog naglog podizanja razine vode rijeke Lachlan izdana je naredba za evakuaciju za Forbes, ruralno mjesto s oko 8000 stanovnika.

Procjenjuje se da će rijeka u Forbesu poplaviti više od 600 kuća i farmi. Zadnji put tako visoke razine vode bile su zabilježene 1952. godine.

Zbog meteorološkog fenomena La Niña, koji donosi obilne padaline, istok Australije ove je godine već četvrti put poplavljen.

Obilne kiše najviše su se obrušile na države Novi Južni Wales i sjeveroistočni dio Viktorije.

Otkad postoje mjerenja, podaci pokazuju da je grad Cowra, 300 kilometara zapadno od Sydneya, primio 121 mm kiše u 24 sata, najviše u posljednjih 118 godina.

Premijer Dominic Perrottet kazao je da će savezna vlada rasporediti dodatnih sto timova za pomoć. Iz Novog Zelanda kao pomoć su stigli dobrovoljci, a zatražena je i pomoć SAD-a i Singapura.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 14:12