StoryEditor
uhićen u trebinju

Državljanin Francuske protjeran iz BiH zbog sumnje za kaznena djela u vezi s terorizmom

Piše fena  /  29.01.2024., 17:05h

Služba za poslove sa strancima danas je izvršila postupak prisilnog udaljenja državljanina Francuske za kojeg je NCB INTERPOL raspisao potjernicu zbog sumnje za kaznena djela u vezi s terorizmom, oružjem i visokom tehnologijom, te kojeg je nadležni organ za vršenje sigurnosnih provjera okvalificirao kao osobu koja predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Službu za poslove sa strancima su, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju lociranja navedene osobe, policijski službenici MUP-a Republike Srpske obavijestili 30. prosince 2023. da je izvršeno lišenje slobode predmetne osobe na području Trebinja, nakon čega je sproveden u službene prostorije Službe za poslove sa strancima gdje je predat Službi na nadležno postupanje.

Shodno tome, predmetnoj osobi je izrečena mjera protjerivanja s teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH u periodu od pet godina, nakon čega je smješten pod nadzor u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu.

Udaljenje navedenog stranog državljanina izvršeno je privatnim letom s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje je predat službenicima Nacionalne službe za transfere Ministarstva pravosuđa Francuske, koji će predmetnu osobu sprovesti do zemlje porijekla, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Dnevnik.ba

25. veljača 2024 18:23