StoryEditor
ubojstva u školi u beogradu

Dječak ubojica iz Srbije progovorio o masakru u školi: Otkrio kako je pravio popis za likvidaciju i kako je došao na ideju

Piše desk  /  10.09.2023., 09:43h

Tog 3. svibnja dogodilo se jedno od najbrutalnijih masovnih ubojstava na području Balkana čije će se razmjere još dugo pamtiti i analizirati.

Trinaestogodišnji učenik Kbeogradske OŠ "Vladislav Ribnikar", Kosta K., koji je ubio 10 osoba, od toga devetoro djece i ranio još šest, postao je jedino dijete na svijetu koje je počinilo ovakav užasan masakr, a mediji su uz njegovo ime prišili još i "dječak ubojica".

On je svojim činom zauvijek promijenio živote, ne samo svoje obitelji, nego i obitelji svojih deset žrtava, piše Kurir.

Progovorio o masakru

Od trenutka uhićenja, kad je tog kobnog jutra nakon svog čina nazvao policiju rekavši im da je "psihopat koji se mora smiriti", dječak se nalazi na jednoj beogradskoj klinici, gdje liječnici svakodnevno prate njegovo stanje, a pod nadzorom je i kriminalističke policije.

U Srbiji je svake godine 1. rujna prvi dan nove školske godine, a ovu je "dječak ubojica" dočekao u bolnici. Kako prenose mediji, on je nastavio školovanje preko interneta. Negova nastava odvija se po modelu koji se koristio u vrijeme pandemije koronavirusa. Masovni ubojica osmi razred će završiti preko posebne škole Dr. Dragan Hercog i nastavu će pratiti iz svoje bolničke sobe.

Nakon dva i pol mjeseca, 18. srpnja dječak ubojica je prvi put progovorio o masakru koji je počinio. Pojavio se pred tužiteljstvom u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti.

Otac dječaka ubojice, se sumnjiči da je vodio sina u streljanu, obučavao ga da koristi oružje, kao i da je nepropisno držao oružje. U postupku koji se vodi protiv njega svjedočio je upravo dječak ubojica. On je četiri sata ispitivan putem video linka. Bili su prisutni i roditelji neke od ubijene djece. I oni su postavljali pitanja dječaku koji im je ubio djecu.

Nije objasnio zašto je počinio zločin

Dječak nije mogao objasniti zbog čega je počinio zločin, a jedini razlog koji je naveo jeste "da je imao loša osjećanja prema vršnjacima."

- Izjavio je da se kaje. Nije želio vidjeti slike prijatelja koje je ubio i u objašnjenju je rekao kako mu je neugodno - navodi se za medije.

Kako se doznaje, dječak ubojica je svjedočio kako je na ideju da ubija u "Ribnikaru" došao mjesec dana prije zločina, gledajući jedan dokumentarni film. Plan je pravio između dva i tri tjedna. Isprva je sastavio kraći popis učenika koje je namjeravao ubiti, ali ga je naposlijetku produžio s više imena. Tvrdi kako je, navodno, popis sastavljao "tako da je više razmišljao koga ne bi pogodio".

Dječak ubojica je tvrdio kako mu "nije bilo lako doći do oružja". Sef s pištoljem je bio postavljen skroz visoko, gotovo pri plafonu, a morao je saznati i šifru za otključavanje.

Pretraživao o doživotnoj kazni zatvora

- Kad ga je tata otključavao vidio sam da je šifra 637 - objasnio je dječak ubojica kako je došao do oružja.

Dječak ubojica je u iskazu potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je kako mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, nego instruktor u streljani. Opisao ga je kao mršavog, sijedog, kratke kose i srednjih godina.

Jedna od informacija koja je šokirala sve je da je prije zločina dječak ubojica pretraživao na internetu i "postohi li u Srbiji doživotna kazna zatvora".

- Nisam znao da neću odgovarati, mislio sam da hoću, zbog toga sam na internetu gledao mogu li biti osuđen na doživotnu robiju. Želio sam znati što me čeka - navodno je rekao istražiteljima.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:02