StoryEditor
ubojstvo denisa tota

Detalji predaje osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog rukometaša: "Nije imao izbora"

Piše desk  /  13.04.2022., 19:47h
Brutalno premlaćeni rukometaš iz Đakova Denis Tot sahranjen je jučer, a noćas u 1.20 sati prvooptuženi za njegovo ubojstvo Angelo Georgievski predao se policiji na aerodromu u Skoplju.

On je rano jutros odveden u pritvor u Skoplju, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije. "AG (28), prvoosumnjičeni za kazneno djelo ubojstva Denisa Tota, 13. travnja. 2022. oko 2 sata priveden je u Kazneno-popravni zavod Skoplje na izdržavanje mjere pritvora koju je odredio nadležni sud", navelo je ministarstvo u priopćenju.

Državno odvjetništvo Skoplja raspisalo je tjeralicu zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva, dodaje se. "Nakon poduzetih intenzivnih mjera i aktivnosti na pronalasku i privođenju, osoba se oko 1:20 predala policijskim službenicima Operativnog tima za potragu."

Policija mu se približila

"Predao se jer je već policija uspjela doći i približiti mu se po svim osnovama tako da je to bila njegova mogućnost", kazao je Gavril Bubevski, ravnatelj tužiteljstva u Skoplju, prenosi RTL.

U istražnom zatvoru je, i sada je sve troje osumnjičenih privedeno. Među njima i 19-godišnja Klementina Letkovska, za koju je jučer makedonski ministar unutarnjih poslova dao naznačiti da je Denisa poznavala otprije.

O privođenju slovenskog državljanina Angela Gorgijevskog rano jutros je hrvatsku veleposlanicu u Sjevernoj Makedoniji izvijestio njihov ministar unutarnjih poslova. 

"Ovo je za sve nas, za hrvatsku zajednicu, za naše veleposlanstvo, za našu državu je to poruka da institucije Sjeverne Makedonije rade svoj posao i da su kako je ministra rekao i da su svo troje uhićeni i očekujemo adekvatnu kaznu zatvora", rekla je veleposlanica Nives Tiganj.

Kronologija slučaja

Tot je jučer pokopan u rodnom Đakovu. Još uvijek ima nerazjašnjenih stvari u ovome slučaju koji od početka prate dvije verzije priče. 

Prvi put kada je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost, pisalo se o napadu na 27-godišnjaka koji je, kako su tada mediji izvještavali, bio pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istaknula da na tijelu mladića nije bilo vidljivih ozljeda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je i šefica skopske bolnice Maja Mojsova.

Prvo rekli da je umro od srčanog zastoja, a onda utvrdili da je ipak napadnut

"Rukometaš je u kritičnom stanju. Slobodno možemo reći da se borimo za njegov život. Ono što je čudno u cijeloj priči je to da na njemu nema tragova nasilja. U našu kliniku je dovezen u kritičnom stanju i srce mu nije kucalo. Radimo sve što možemo u ovom trenutku da mu spasimo život'', rekla je Mojsova prije nego što je Tot preminuo.

Prije tri dana oglasio se i brat preminulog, Boris Tot, rekavši da je "njegov brat preminuo od srčanog udara, a ne od bilo kakvih tjelesnih ozljeda, tuče i ostalih gluposti". 

Da bi istoga dana makedonska policija objavila priopćenje u kojem tvrdi da je hrvatski rukometaš Denis Tot ipak preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobivenog udarca. Završetkom obdukcije pokazalo se da je Tot zbog udarca u glavu dobio teško oštećenje mozga. Odmah su uhićene dvije osobe, a za trećom se traga, kazala je makedonska policija.

Kako je prije tri dana javila Telma TV, riječ je bila o nasilnoj smrti. Ovaj makedonski medij se pozvao na izvještaj liječnika sudske medicine. Koban je bio udarac u glavu, pisali su. Potvrdu o tome Telma TV dobila je i od skopskog tužiteljstva. U sukob s Totom bile su uključene tri osobe, od kojih su dvije, mladić i djevojka, brzo privedene, a za trećom se traga.

Policija pregledala snimku, pojavila se priča o zataškavanju cijelog slučaja

Policija je pregledala i snimku na kojoj se vidi da su Tot i ostali sudionici tučnjave bili u istom društvu u noćnom klubu. Malo nakon što su otišli potukli su se, nakon čega je Tot pao u nesvijest, a ostali su otišli. Tijelo mladog rukometaša pronašao je djelatnik diskoteke.

Makedonsko tužiteljstvo objavilo je detalje tučnjave. Kazali su da je tučnjavi prethodila kraća verbalna svađa nakon čega je Tot napadnut i više puta udaren šakama i nogama. Od udaraca je pao i potiljkom udario u asfalt te izgubio svijest. Troje osumnjičenih ga je nastavilo udarati po glavi, a potom su napustili mjesto događaja, ne pomažući mu.

Pojavila se i informacija da se ovo ubojstvo pokušalo zataškati, no makedonsko tužiteljstvo je to demantiralo. 

"Nema niti jedne indikacije da to može biti tako. Kad smo čuli od bolnice da je ovo takav slučaj, odnosno zastoj srca, naredili smo da se pribave okolni dokazi koje MUP treba pribaviti, da se vide kamere gdje je bio lokal, odakle je preminulog preuzela hitna pomoć, sve je to u istom danu pogledano. Vidjelo se da su se svi uključili u traganje za počiniteljem", rekao je glavni tužitelj u Skoplju Gavril Bubevski.

Georgievski je bio diler

Makedonski 24info javlja da je Angelo Georgievski, glavni osumnjičeni za premlaćivanje Tota, u Sloveniji bio i osuđen za trgovinu drogom. On je 2016. u Mariboru automobilom udario u pet parkiranih vozila i pobjegao, no policija ga je uhvatila.

Ispostavilo se da je Georgievski bio član skupine koja se bavila dilanjem droge. Slovenska je policija u listopadu 2016. otkrila i laboratorij za proizvodnju sintetičkih droga, među ostalim i droge za silovanje.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:00