StoryEditor
propust?

Banjalučki anesteziolog oslobođen optužbi za spolno uznemiravanje pacijenta jer tužitelj nije podnio prijedlog za kaznenim gonjenjem

Piše desk  /  23.09.2022., 09:19h

Sudac Osnovnog suda u Banjoj Luci oslobodio je odmah na prvom ročištu banjalučkog anesteziologa Darka Golića optužbi za spolno uznemiravanje pacijenta jer prijedlog za kaznenim gonjenjem optuženog nije podnesen u zakonskom roku.

Drugim riječima, tužitelj Aleksandar Simonović koji je zastupao predmet propustio je u zakonskom roku od tri mjeseca dostaviti prijedlog za kaznenim gonjenjem Golića koji je podnio oštećeni pacijent. To je doveo do oslobađajuće presude optuženom.

Istovremeno, Srpskainfo saznaje da je prijedlog za gonjenjem bio u tužiteljskom spisu pa je nejasno zbog čega postupajući tužitelj nije ovaj prijedlog dostavio sudu u zakonskom roku.

"Sud je donio presudu kojom se odbija optužba za kazneno djelo spolno uznemiravanje iz člana 170. stav 1. u vezi stava 3. Kaznenog zakona RS-a iz procesnih razloga. tj. zato što se navedeno kazneno djelo, odnosno kazneno gonjenje vodi po prijedlogu oštećenog, a prijedlog nije dostavljen.

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka je propustilo dostaviti prijedlog za kazneno gonjenje od strane oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za počinitelja i za kazneno djelo", odgovorili su iz Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Goliću je u srijedu počelo suđenje iza zatvorenih vrata nakon odluke da se isključi javnost zbog zaštite integriteta žrtve.

Darko Golić, poznati banjolučki anesteziolog, posljednji put je u sudu bio 13. travnja prošle godine kada je negirao krivnju po optužnici koja ga tereti za spolno uznemiravanje pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

Prema optužnici Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka, Golić je 19. siječnja 2020, u periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju Sveučilišnog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja spolnih strasti ljubio oštećenog u lice, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:27