StoryEditor
Melbourne

Australija: U sudaru kamiona i školskog autobusa teško ozlijeđeno 18 djece

Piše desk  /  17.05.2023., 07:53h

Grupa osnovnoškolske djece pretrpjela je teške ozlijede koje bi im, kako piše BBC, mogle ostaviti trajne posljedice, nakon autobuske nesreće koja se jučer popodne dogodila u Melbourneu u Australiji. Autobus je prevozio 45 učenika kada ga je s leđa udario kamion i prevrnuo, izvijestila je lokalna policija.

Oko 18 djece u dobi od 5 do 11 godina hitno je prevezeno u bolnicu, a mnoga i na hitne operacije. Vozač kamiona je optužen za opasnu vožnju s nanošenjem teških ozljeda. Australija ima ispodprosječnu sigurnost na cestama u usporedbi s drugim naprednim gospodarstvima. Nalazi se na 20. mjestu od 36 zemalja OECD-a po broju smrtnih slučajeva u prometu.

Ozbiljne i teške ozlijede

Policija je izvijestila da je autobus tek napustio osnovnu školu Exford, na zapadnim rubovima Melbournea, kada je došlo do sudara. Djeca su ostala zarobljena u autobusu prije nego što su slučajni prolaznici, uključujući vozača kamiona i mnoge njihove učitelje koji su požurili na mjesto događaja,  pomogli hitnim službama da ih izvuku iz olupine.

Kirurzi su radili do ranih jutarnjih sati kako bi spasili ozbiljno ozlijeđenu djecu. Njihove ozljede uključivale su nagnječenja udova, prisilne amputacije, ozljede glave, kralježnice i ozbiljne posjekotine. Sedmero djece ostaje u bolnici u teškom stanju, priopćila je Kraljevska dječja bolnica.

"Jednostavno je uznemirujuće, znajući kroz što su prošla naša djeca i mogu samo zamisliti njihov strah", rekla je ravnateljica Lisa Campo medijima u srijedu. U bolnicu je prevezen i 52-godišnji vozač autobusa koji je izvan životne opasnosti.

Slijedi još optužnica

Premijer Anthony Albanese među prvima je zahvalio svima koji su prvi reagirali i spašavali djecu. "Svaka nesreća je jednostavno užasna, činjenica da su u njoj sudjelovali učenici jednostavno vam slama srce", rekao je.

Načelnik Michael Cruse rekao je da je mjesto nesreće bilo izuzetno teško za sve koji su bili ondje. "Neke od ozljeda mijenjaju život i ovaj se incident mogao izbjeći", rekao je.

Vozač kamiona (49) koji je zadobio lakše ozljede u međuvremenu je optužen za četiri točke opasne vožnje. Istraga je u tijeku, ali tužitelj je rekao da će "nepažnja" biti ključni fokus i da će vjerojatno biti podignuto još optužnica.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:17