StoryEditor
hrvatska

Američki vojnici tulumarili u kući kod Trogira, vojnikinja prijavila da je silovana

Piše desk  /  09.11.2022., 18:57h

Prošlog je vikenda grupa američkih vojnika s američkog nuklearnog nosača George H.W. Bush, koji je bio u višednevnom posjetu Splitu, unajmila kuću s bazenom i saunom na području Marine kod Trogira.

Po povratku na nosač aviona jedna od vojnikinja, stara 20-ak godina, svom nadređenom časniku prijavila je da je na toj zabavi silovana, piše Slobodna Dalmacija. Kako je Slobodna neslužbeno doznala, silovanje se, po priči žrtve, odvilo u sauni u kojoj su u tom trenutku bili ona te još jedna njena kolegica i jedan kolega, prenosi Index.hr.

Zapovjedništvo nuklearnog nosača, odnosno njegova vojna policija, odmah je pokrenulo istragu, a od splitske je policije već u nedjelju 6. studenog zatražena pomoć odnosno obavljanje očevida na mjestu događaja, izuzimanje eventualnih snimki videonadzora, razgovori s vlasnikom kuće i slično.

Dan poslije, 4930 vojnika koji služe na nosaču dužine 333 i širine 41 metra isplovilo je iz Splita u nepoznatom pravcu, a s njima i žrtva i mogući počinitelj/ica.

Američki vojnici nedodirljivi

Ovaj slučaj otvorio je pitanje što bi se dogodilo da je žrtva bila hrvatska državljanka. Prema zakonu, američki vojnici u Hrvatskoj su gotovo nedodirljivi kada je riječ o kaznenoj odgovornosti. 

Slobodna Dalmacija podsjeća na slučaj iz 2008. godine, kada je Hrvatski sabor donio Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju sporazuma između vlade RH i vlade SAD-a o pravnom položaju snaga SAD-a u Hrvatskoj.

Prema tom sporazumu, Hrvatska priznaje poseban značaj stegovnog nadzora vojnih vlasti Sjedinjenih Država nad pripadnicima snaga i učinak takvog nadzora na operativnu spremnost. Isto tako, navodi se da se Hrvatska odriče primarnog prava primjene kaznene jurisdikcije, ali da se navedeno odricanje ne odnosi na članove civilne komponente i članove obitelji.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:18