StoryEditor
sahrana s vojnim počastima

Na Himalajima nakon 38 godina pronađeno tijelo nestalog vojnika

Piše desk  /  16.08.2022., 10:52h

Tijelo indijskog vojnika koji je nestao na Himalajima prije 38 godina napokon je pronađeno.

Chandrashekhar Harbola i njegovih 19 kolega zahvatila je lavina dok su obavljali patrolu na glečeru Siachen duž indijsko - pakistanske granice 1984. godine. Petnaest tijela je pronađeno, ali ne i preostalih pet.

38 godina kasnije vojnici su pronašli Harbolino tijelo, kao i još jedno koje još uvijek nije identificirano. Harbolina obitelj živi u distriktu Haldwani u himalajskoj državi Uttarakhand, a sahrana vojnika će biti obavljena uz vojne počasti u njegovom rodnom selu.

Ovo nije prvi put da je tijelo vojnika pronađeno nakon nekoliko desetljeća. Patrolna jedinica je pronašla tijelo Tukarama V. Patila 2014. godine, 21 godinu nakon što je nestao u glečerima.

Siachen je sporno područje između Indije i Pakistana, pregovori za demilitarizaciju su se održavali, ali bez uspjeha. Vojnici susjednih zemalja, koje posjeduju nuklearno oružje, imali su kratku bitku za kontrolu nad glečerom Siachen 1984. godine. Četiri desetljeća kasnije su vojnici obje zemlje i dalje stacionirani na surovom terenu.

Najmanje 129 pakistanskih vojnika poginulo je 2012. godine u lavini blizu glečera Siachen. Indija i Pakistan su pozvani da povuku vojnike iz ovog područja, no takva odluka nije donesena. Najmanje deset vojnika je poginulo u lavini 2016. godine, a još četvorica 2019. godine u sličnim okolnostima, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:33