StoryEditor

ZZO SBŽ ubuduće financira nove medicinske usluge

Piše D  /  30.11.2018., 11:11h

Osobe s poteškoćama u razvoju s područja Srednjobosanske županije u idućoj godinu mogu računati na unaprijeđenje stomatoloških usluga koje će podrazumijevati pojednostavljen način pružanja usluga u odnosu na postojeći. Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBŽ za potrebe tima koji će pružati stomatološke usluge spomenutoj kategoriji Zavod zdravstvenog osiguranja ove županije u svom će financijskom planu za iduću godinu osigurati oko 200 tisuća KM. Šesteročlani tim u kojemu će pored stomatologa i medicinskog osoblja biti i anesteziolog radit će u Hrvatskoj bolnici Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, u redovitim terminima, najvjerojatnije dva puta tjedno, prenosi Centralna.ba

“Stomatološke usluge djeci i odraslim s poteškoćama u razvoju dosad su bile također bile prepoznate u kroz proračun Zavoda iznosom od 40 tisuća KM. Problem korisnicima usluga bio je što su ih dobijali u razlilitim ustanovama, često i u Kliničkim centrima izvan naše županije. Od iduće godine usluge će im biti pružane na jednom mjestu i u redovitim terminima. Značajan je to iskorak u kvaliteti stmatoloških usluga, a korisnicima olakšanje jer će imati redovitu i jednostavniju uslugu”, pojasnio nam je Nikola Grubešić, ministar zdravstva i socijalne politike SBŽ.

Na prijedlog spomenutog ministarstva, Vlada SBŽ dala je i suglasnost na Zaključak kojim se zadužuje Upravno vijeće Zavoda za zdravstveno osiguranje, da u Finansijskom planu Zavoda, za 2019. godinu planira i financijska sredstva potrebna za usluge patologije trudnoće. Četvoročlani tim koji će pratiti rizične trudnoće djelovat će pri bolnici u Travniku, a za njegov rad bit će izdvojeno oko 270 tisuća KM.

U resornom ministarstvu naglašavaju da je formiranjem dvaju timova koji s radom počinju u idućoj godini napravljen značajan iskorak u poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga dvjema osjetljivim kategorijama pacijenata, djeci i odraslim s poteškoćama u razvoju te trudnicima kojima je potrebna dodatna liječnička pomoć kako bi iznijele trudnoću. U oba tima bit će angažirano ukupno deset osoba, liječnika kao i medicinskog osoblja.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:36