Article_Top_970x250

Zvizdić zaradio prijavu zbog nezakonite podjele 450.000 KM

predsjedavajući Vijeća ministara

Zvizdić zaradio prijavu zbog nezakonite podjele 450.000 KM

lis 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Tužiteljstvu BiH dostavljena je kaznena prijava protiv Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijećaministara BiH, i Džemaila Ćibe, direktora Kancelarije za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH, zbog Odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve u iznosu od 450.000 KM.

Prijava protiv Zvizdića odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja dok Ćibu terete za nesavjestan rad u službi, jer je kao direktor Kancelarije za zakonodavstvo morao znati da je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve nezakonit.

Suština je u tome da je odluka koja je usvojena 5. kolovoza suprotna Zakonu o financiranju institucija BiH i Odluci o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period srpanj - rujan, a u prilog tome ide i činjenica da je Ministarstvo financija i trezora BiH dalo negativno mišljenje na tu odluku.

U Zvizdićevom kabinetu nisu odgovorili na pitanje da li su upoznati s kaznenom prijavom, ali su istaknuli da nije sam predsjedavajući Savjeta ministara donio odluku.

"Odluku je donijelo Vijeće ministara kao kolektivni organ i za nju su glasali svi ministri, uključujući i Vjekoslava Bevandu, ministra financija i trezora BiH", rekla je Amela Mulavdić, savjetnica za medije u Zvizdićevom kabinetu.

Prema Zakonu o financiranju institucija BiH, ako budžet ne bude usvojen do 31. ožujka, dozvoljeno je realizirati samo sredstva neophodna za funkcioniranje institucija BiH, a da su suprotno tome odlukom sredstva dodjeljenja vjerskim zajednicama, sportskim klubovima i za kapitalne projekte određenih općina.

Iz prijave je vidljivo da je i sama dodjela sredstava općini, u ovom slučaju općinama Lopare (40.000 KM), Sokolac (110.000 KM), Hadžići (30.000) i Novi grad Sarajevo (30.000 KM) iz budžetske rezerve sporna s obzirom na to da je članom 17. Zakona o financiranju institucija BiH jasno propisano kome se mogu dodijeliti ta sredstva.

"Dodjela sredstava općinama kao upravnim nivoima koji se financiraju iz budžeta ne bi bila dozvoljena ni da je budžet za tekuću godinu usvojen", navodi se u prijavi.

Iz nekoliko izvora iz Savjeta ministara BiH nam je potvrđeno da je i prije sjednice Savjeta ministara na kojoj je usvojena sporna odluka bilo riječi o tome da je ona nezakonita, jer su institucije BiH na privremenom financiranju, ali i zbog toga što se novac iz budžetske rezerve dodjeljuje općinama.

Zanimljivo je da je Ministarstvo financija i trezora BiH negativno mišljenje dalo na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava budžetske rezerve na iznos od 600.000 KM, koliko je prvobitno bilo planirano da se podijeli, ali da je na kraju taj iznos smanjen jer se ispostavilo da su raspoloživa sredstva "svega" 557.450 KM.

"Polazeći od konstatiranog nedovoljnog preostalog ukupnog iznosa proračunske pričuve, te imajući u vidu da se financiranje institucija BiH vrši na privremenoj osnovi, izvješćujemo predlagatelja da Ministarstvo financija i trezora BiH ne može dati pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava iz proračunske pričuve proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu", navedeno je u mišljenju Ministarstva financija i trezora.

Nakon što je konstatirano da nema dovoljno novca, prvobitna odluka koja je bila na iznos od 600.000 KM je izmijenjena na 450.000 KM, a sporno je i to što je naknadno, odnosno 7. kolovoza, dakle dva dana poslije usvajanja sporne odluke, od Ministarstva financija i trezora BiH ponovo zatraženo mišljenje, ali sada na iznos od 450.000 KM.

"Dakle, na izmijenjeni iznos za isti sadržaj odluke zatraženo je mišljenje nakon njenog donošenja, ne prije, kako to zakon propisuje", navodi se u prijavi protiv Zvizdića i Tužilaštvu BiH predlaže da se od Suda BiH zatraži određivanje privremene mjere kojom bi se spriječila realizacija nezakonite odluke i time zaštitio budžet institucija BiH, pišu Nezavisne.

Dnevnik.ba