Article_Top_970x250

Zvizdić u Dubrovniku: Očekujemo da će BiH posjetiti oko 100.000 kineskih turista

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić u Dubrovniku: Očekujemo da će BiH posjetiti oko 100.000 kineskih turista

tra 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravi u Dubrovniku gdje sudjeluje na 8. summitu šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Europe (16+1).

Predsjedavajući Zvizdić obratio se danas kolegama premijerima na plenarnoj sjednici Samita. Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prenosimo u cijelosti:

Uvaženi premijeru Keqiang,

Poštovani premijeru Plenković,

Poštovane kolege premijeri,

Dame i gospodo,

Najprije želim da se zahvalim i čestitam domaćinima na vrlo uspješnoj organizaciji 8. summita Kina i 16 država srednje i istočne Europe. Osmi samit predstavlja dokaz održivosti našeg partnerskog odnosa i siguran je put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja u što skorijem periodu očekuje dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Europski put je bio i dalje ostaje glavni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine te se nadamo da ćemo što prije dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije za dobivanje statusa kandidata.

Zadovoljstvo mi je biti svjedokom razvoja i jačanja naše zajedničke suradnje u okviru “16+1” te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine nastavku aktivnog učešća u implementaciji do sad dogovorenih projekata.

Bosna i Hercegovina je veoma zainteresirana da nastavi s daljim unapređenjem i jačanjem veza s Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Europe u oblasti turizma, energetike, transporta, metalne i drvne industrije jer to su naši prioritetini sektori i nositelji našeg najvećeg potencijala za domaća i strana ulaganja.

Liberalizacija viznog režima s NR Kinom je rezultirala značajnim porastom broja kineskih turista koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu kao i regiju. Ove godine očekujemo da će BiH posjetiti oko 100.000 kineskih turista. To svakako predstavlja vidljiv rezultat naše suradnje i jačanja odnosa. To je istovremeno i dobra podloga za jačanje regionalne suradnje jer su prije nekoliko dana Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora promovirale zajednički projekt turističke ponude za sve turiste koji dolaze iz Kine za koji očekujemo da se proširi i na sve zemlje Zapadnog Balkana

Skori početak izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 u Tuzli predstavlja benefite suradnje koju smo ostvarili kroz mehanizme “16+1”. Ovaj projekt predstavlja najznačajniju investiciju u energetski sektor u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku da naglasim da će se nova termoelektrana graditi u potpunosti u skladu s energetskim standardima koje propisuje Europska unija te će novi termoblok rezultirati značajnim smanjenjem zagađenost zraka i očuvanjem okoliša a uz povećanje energetske efikasnosti za 30 posto. Još jednom koristim priliku da se zahvalim uvaženoj ekselenciji premijeru Keqiang na podršci koju je ukazao ovom, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnom energetskom projektu.

Kao i ranije, želim istaći veliki interes Bosne i Hercegovine za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu. Naše zemlje imaju potpisan Sporazum o poljoprivrednoj suradnji kao i Sporazum o trgovini i ekonomskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Naš izvoz je u ovom trenutku dominantno usmjeren na zemlje Europske unije, ali isto tako želimo da nastavimo suradnju između Bosne i Hercegovine i zemalja koje pripadaju CEFTA-i.

Pozdravljam usvajanje dokumenta Smjernica iz Dubrovnika u kojem smo usuglasili da do kraja 2019. godine godine Bosna i Hercegovina bude domaćin susreta ministara transporta 16+1 a posebno mi je zadovoljstvo što će Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, biti domaćin 5. samita gradonačelnika glavnih gradova 16+1 čime ćemo produbiti suradnju, komunikaciju i koordinaciju i na lokalnom nivou.

Zadovoljstvo mi je, da vas pozovem da posjetite Bosnu i Hercegovinu tokom održavanja ovih događaja.

Još jednom dozvolite da izrazim poštovanje i zahvalnost našem domaćinu, premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske, na izuzetnoj organizaciji ovogodišnjeg summita u prelijepom Dubrovniku.

Zahvaljujem na pažnji, istakao je Zvizdić u obraćanju.

Plenarnoj sjednici prisustvovao je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prenosi N1.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250